Spanje legt Arctic Sunrise aan de ketting

Het schip de Arctic Sunrise van milieubeweging Greenpeace is in Arrecife op het Spaanse eiland Lanzarote aan de ketting gelegd. Greenpeace heeft laten weten dat de Spaanse maritieme autoriteiten het schip pas laten gaan als de beweging 50.000 euro borg heeft betaald.

null Beeld YouTube
Beeld YouTube

De borgsom vloeit voort uit een procedure tegen het schip. Dat heeft volgens de aanklagers op de Canarische Eilanden 'de ordelijke scheepvaart op zee in gevaar gebracht'. Dat kan leiden een boete van maximaal 300.000 euro.

'Er is geen bemanning gearresteerd, het gaat alleen om het schip', zegt een woordvoerder van Greenpeace Nederland. Hij wist niet zeker of onder de bemanningsleden Nederlanders zijn. Het optreden van de autoriteiten is volgens hem 'buiten alle proporties'. Aan boord was één Nederlander.

Herhaalde waarschuwingen

Het Spaanse ministerie van Defensie stelt dat Greenpeace afgelopen weekeinde een schip, de Rowan Renaissance, wilde enteren. Dat voer ten oosten van Lanzarote om de zeebodem te onderzoeken. De marine greep naar eigen zeggen in, nadat Greenpeace herhaalde waarschuwingen om de zone te verlaten, had genegeerd.

De Spaanse marine greep hard in, waardoor een Italiaanse actievoerster gewond raakte. 'Het is opvallend dat opnieuw de suggestie wordt gewekt dat wij gevaar zouden veroorzaken, alles wat wij deden was legaal', aldus de woordvoerder van Greenpeace.

De Spaanse regering beklemtoont dat de zoektocht naar oliebronnen legaal is. De marine zal de Spaanse belangen in de regio beschermen, waarschuwde de afgezant van Madrid op de eilanden. Regionaal regeringsleider Paulino Rivero is echter fel gekant tegen het bodemonderzoek voor de firma Repsol, omdat volgens hem de regionale regering volkomen door Madrid is gepasseerd.

De Arctic Sunrise is voor het eerst weer op pad sinds het rampzalig verlopen Russische 'avontuur' van september vorig jaar. Het schip werd toen na een actie tegen olieboringen voor de noordkust van Rusland aan de ketting gelegd in Moermansk. De bemanning zat maanden vast. Het schip keerde in augustus terug naar thuishaven Amsterdam, waar het voor 400.000 euro moest worden opgeknapt.

De Arctic Sunrise eerder dit jaar in IJmuiden. Beeld anp
De Arctic Sunrise eerder dit jaar in IJmuiden.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden