Spanje kruipt langzaam uit recessie

De economie groeit minimaal en de werkloosheid daalt een klein beetje. Economen van de Spaanse centrale bank vinden het voldoende om te stellen dat recessie voorbij is.

MADRID - Met een minimale groei en een kleine daling van de werkloosheid lijkt de jarenlange recessie in Spanje op een keerpunt gekomen. Woensdag maakte het Spaanse bureau voor de statistiek bekend dat het aantal werklozen in Spanje in het derde kwartaal van dit jaar met 73 duizend daalde, tot 5,9 miljoen (26 procent). Een dag eerder liet de Spaanse centrale bank weten dat in dezelfde periode de economie met 0,1 procent is gegroeid.


Volgens de economen van de centrale bank is daarmee een eind gekomen aan de recessie die Spanje - met een jaar onderbreking - sinds 2008 in haar greep hield. Van onvoorwaardelijk enthousiasme over de Spaanse economie is echter nog geen sprake. Zo bleek bijna de helft van de gedaalde werkloosheid terug te voeren op een krimpende beroepsbevolking. Immigranten en jongeren op zoek naar werk verlaten Spanje. De werkelijk gecreëerde banen waren bovendien vaak tijdelijk om de zomerdrukte van het toeristenseizoen op te vangen.


'Een eerste, kleine, voorzichtige en beperkte stap om uit de crisis te komen', zei minister van Economische Zaken Luis de Guindos over de groei. Tekenend voor de zorg die nog altijd heerst, was de koersdaling van de Spaanse beursindex Ibex op woensdag, met 2 procent. De Ibex was de laatste weken flink gestegen door de toestroom van buitenlandse investeerders. Dinsdag bleek zelfs dat Microsoft-oprichter Bill Gates in de Spaanse bouwonderneming FCC had belegd. Dat kon niet voorkomen dat de index tot onder het psychologisch belangrijke niveau van 10 duizend punten daalde.


Directe aanleiding voor de koersdaling vormde de aankondiging van de stresstest voor zestien Spaanse banken door de Europese Centrale Bank. Hoewel de Europese steun van 40 miljard euro in 2014 wordt beëindigd, bestaat nog altijd twijfel over de degelijkheid van de geherfinancierde balansen van de Spaanse banken en het vermogen kapitaal aan te trekken. De kredietverlening - vooral aan het midden- en kleinbedrijf - bevindt zich nog altijd in een vrije val en belemmert het herstel.


Uit de cijfers van de centrale bank blijkt verder dat de binnenlandse vraag blijft dalen. Het bescheiden herstel van de Spaanse economie is vooral te danken aan de export.


Volgens woordvoerders van de centrale bank zet de verbetering van de economische situatie zich de laatste maanden van het jaar voort. Ze verwachten ook een groei van het vertrouwen in de Spaanse economie en minder spanningen in de financiële sector.


'Spanje zegt de crisis definitief vaarwel in 2014', voorspelde minister van financiën Cristóbal Montoro tijdens het parlementaire begrotingsdebat. Ondanks de pogingen van de regeringspartij dit goede nieuws te onderstrepen, kreeg de begroting veel kritiek. Vooral de bezuinigingen op onderwijs, de gezondheidszorg en de pensioenen moesten het ontgelden. Vrijwel de gehele oppositie wees de begroting integraal van de hand. De socialistische oppositieleider Alfredo Pérez Rubalcaba: 'Voor veel Spanjaarden moet het ergste nog komen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden