Spanje krijgt EU-noodhulp voor banken

Hoewel premier Rajoy het steeds had uitgesloten, doet ook Spanje een beroep op het noodfonds van de Europese Unie. Het geld is uitsluitend bedoeld om de Spaanse banken te redden.

BRUSSEL - Spanje ontvangt maximaal 100 miljard euro uit het Europese noodfonds om de Spaanse banken te redden. In ruil voor deze noodlening moet de Spaanse banksector grondig worden gesaneerd. Onder zware druk van Nederland ziet het Internationaal Monetair Fonds (IMF) daarop toe.


De bereidheid van de eurolanden Madrid met maximaal 100 miljard te steunen, kwam zaterdagavond na een tweeënhalf uur durende teleconferentie van de ministers van Financiën. De Spaanse minister De Guindos sprak daar zijn 'intentie' uit binnenkort het noodfonds om een lening te verzoeken. Het uiteindelijk gevraagde bedrag zal vermoedelijk lager zijn dan de beschikbare 100 miljard. Madrid wacht nog op een extern onderzoek naar de omvang van de benodigde bankherkapitalisatie. Het IMF schat die in een rapport op minimaal 40 miljard euro.


De Verenigde Staten reageerden enthousiast. 'Dit is belangrijk voor het herstel van de Spaanse economie maar ook als stap op weg naar een begrotingsunie. Die is van cruciaal belang voor de veerkracht van de eurozone', zei de Amerikaanse minister van Financiën Geithner. De VS zetten de eurolanden de afgelopen weken onder druk om de eurocrisis effectiever aan te pakken. De Europese Commissie verwacht dat het vertrouwen van investeerders in Spanje zal terugkeren.


De discussie tussen de ministers va Financiën was verhit, zeggen betrokkenen. De Guindos verzette zich aanvankelijk tegen het noemen van een bedrag omdat hij eerst zekerheid wilde over de precieze nood bij de banken. De meeste andere eurolanden eisten duidelijkheid: dat zou de financiële markten geruststellen. Bovendien moet in verschillende lidstaten - waaronder Nederland - de lening worden goedgekeurd door het parlement en dat is minder makkelijk met niet-gelimiteerde toezeggingen.


Nog feller was de weerstand van Spanje tegen toezicht door het IMF op de herstructurering van de financiële sector. Demissionair minister De Jager dreigde daarop dat Nederland dan niet zou meedoen aan de lening. De Jager kreeg steun van onder meer Duitsland, Finland en Slowakije. Uiteindelijk bond De Guindos in.


Als Spanje formeel de steunaanvraag heeft ingediend, stellen experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank, de Europese banktoezichthouder EBA en het IMF een rapport op over het verzochte bedrag en de voorwaarden. Naast een zware sanering van de financiële sector eisen de geldschieters dat de lening niet tot concurrentievervalsing leidt. De Spaanse banken zitten met grote portefeuilles onverkoopbare grond en huizen na het leeglopen van de bouwbubbel.


De afspraken met het noodfonds worden vastgelegd in een memorandum dat door de Spaanse regering moet worden ondertekend. Tussen de aanvraag en het overmaken van de steun hoeven maar enkele dagen te zitten.


De steun is louter bedoeld om een implosie van de bankensector in Spanje te voorkomen. Dat is een groot verschil met de drie andere landen (Griekenland, Ierland, Portugal) die eerder bij het noodfonds aanklopten. Daar was de lening bedoeld om een bankroet van het land te voorkomen en waren de voorwaarden veel zwaarder.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden