Spanje juicht over steun banken 'zonder extra voorwaarden'

Spanje is zeer tevreden met de 30 miljard euro aan steun voor het overeind houden van zijn failliete spaarbanken. Het geld wordt in eerste instantie beschikbaar gesteld aan het speciale reddingsfonds van de staat. Maar volgens de Spaanse minister van Financiën en Economische Zaken Luis de Guindos zal de steun, zoals de regering graag wil, rechtstreeks aan de banken worden verstrekt 'zodra er een gemeenschappelijke toezichthouder is'.

MADRID - De 30 miljard euro betreft een eerste tranche, een 'stootkussen' volgens de minister. De rest van de steun, tot 100 miljard euro, komt in een periode van achttien maanden beschikbaar. De instelling van een 'bad bank', waarin de in moeilijkheden verkerende banken hun problematische activa (de sterk overgewaardeerde huizenvoorraad) kunnen dumpen, lijkt daarmee van tafel.


De Guindos toonde zich buitengewoon tevreden over de regeling, die volgens hem onder 'uiterst positieve condities' is toegezegd. Hij wees daarbij op de ruim tien jaar die staat voor de terugbetaling van de lening en de lage rente die in rekening wordt gebracht - zelfs minder dan 3 procent, suggereerde De Guindos. Bij de steunvoorwaarden lijken de vele particuliere spaarders in Spanje die hun geld hadden gestoken in preferente obligaties van de spaarbanken overigens achter het net te vissen: anders dan Spanje had gevraagd, wordt hun verlies niet door de Europese steun vergoed.


Opnieuw ontkende De Guindos dat er in ruil voor de bankensteun aanvullende voorwaarden voor de staatsbegroting zijn gesteld. Wel wordt op Europees niveau met Finland overlegd over aanvullende garanties die dat land eist voor de bankensteun. 'Als het Finse parlement geen goedkeuring geeft, is er geen overeenkomst', aldus De Guindos. Ook krijgt Spanje iedere drie maanden bezoek van de trojka (de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF) die controleert of er ernst wordt gemaakt met de sanering van de bankensector. Daarbij zal onder meer worden gekeken naar een drastische inkrimping van het grote aantal bankkantoren en een korting op de salarisstructuur.


Los van de bankensteun werd eveneens overeengekomen dat Spanje pas in 2014 hoeft te voldoen aan de 3-procentnorm voor het begrotingstekort. Voor dit jaar is het beoogde tekort verhoogd van 5,3 naar 6,3 procent. Een aanzienlijke opluchting voor de regering-Rajoy, aangezien de eerder vastgestelde doelstelling vrijwel niet kon worden gehaald. Volgens De Guindos is de versoepeling tot stand gekomen zonder aanvullende voorwaarden.


Niettemin kondigde Spanje maandag al aan dat de omzetbelasting zal worden verhoogd. Behalve dat het land verhoudingsgewijs lage tarieven heeft, heeft Spanje dat aan zichzelf te danken vanwege het wijdverbreide geknoei dat met de omzetbelasting plaatsvindt, aldus minister van Belastingen Cristóbal Montoro. 'We hebben een btw die weinig wordt betaald in vergelijking met andere landen', aldus de minister.


De Spaanse regering komt tevens met maatregelen om de werkdagen voor ambtenaren te verlengen. Premier Rajoy liet afgelopen weekeinde tijdens een optreden bij het wetenschappelijke bureau van zijn partij weten dat er forse extra bezuinigingen gevraagd zullen worden, onder meer van de Spaanse regio's. Naar verluidt overweegt de regering tevens de pensioenen en de uitkeringen verder te verlagen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.