NieuwsReddingsactie

Spanje houdt hart vast voor peuter die zondag in 100 meter diepe put viel – kan hij nog worden gered?

Spanje houdt zijn adem in: kan de 2-jarige Yulen, die zondag in een smal gat viel van meer dan 100 meter diep, nog worden gered? Na twee dagen reddingswerkzaamheden was er dinsdag nog geen levensteken van de peuter.

Het gat waarin Yulen zondag viel (foto gemaakt door de brandweer). Beeld EPA
Het gat waarin Yulen zondag viel (foto gemaakt door de brandweer).Beeld EPA

De Guardia Civil houdt hoop: ‘Als we niet zouden denken dat hij nog in leven zou kunnen zijn, dan zouden we niet alles op alles zetten om hem te redden.’

Het kind was zondag met zijn ouders in een buitenhuisje van de familie in de buurt van Málaga. Terwijl zijn ouders paella maakten, speelde hij buiten met een ander kind. Plotseling verdween hij toen in het gat. Dat gat, dat maar een doorsnede heeft van 20 tot 25 centimeter, was vorige maand uitgeboord om water te zoeken. Het was niet afgezet of gemarkeerd, zoals volgens de regels wel had gemoeten.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Volgens zijn ouders hoorden ze Yulen eerst nog huilen, en werd het daarna stil. De brandweer liet maandag een sonde met een camera in het gat zakken. Op 78 meter werden een snoepzakje en een plastic bekertje gevonden, dingen die het jongetje bij zich had. Van de peuter zelf was nog geen spoor. De sonde kon niet verder afdalen, omdat hij op een harde laag stuitte.

Nieuwe put

De reddingsdiensten werken inmiddels koortsachtig om het jongetje op een andere manier te bereiken. Ze zuigen de aarde weg die de doorgang naar de bodem van het gat belemmert. Ook boren ze vlak naast de schacht een nieuwe put met een doorsnede van 1,5 meter. Daarin zou dan wel iemand kunnen afdalen. En er wordt sinds dinsdagochtend ingezet op het uitgraven van een zijtunnel die een eind verderop in de helling begint. ‘Dat is de meest werkbare, snelle en veilige optie’, lichtte een afgevaardigde van de Spaanse regering toe. Het afgraven van de hele heuvel, een idee dat eerder nog op tafel lag, is afgeschoten. Meer dan honderd mensen werken mee aan de redding van de peuter.

Ondertussen beginnen sommige mensen zich af te vragen: is de jongen wel in de put, en is hij er werkelijk zomaar ingevallen? De ondernemer die de boring uitvoerde, verklaarde tegen El Español dat hij het gat na gedane arbeid verzegelde met een grote steen. ‘Als iemand die steen niet had weggehaald, was het kind er niet ingevallen’, zei hij.

De man krijgt bijval van andere ondernemers die putten slaan. ‘Dat gat is maar een handpalm breed. Ik heb in zulke gaten hamers teruggevonden die ik had laten vallen’, verklaarde een van hen. ‘Is het mogelijk dat een baby niet ergens blijft hangen en op de bodem terecht komt? Ik zeg je, dat is heel erg onwaarschijnlijk.’

De Spaanse media volgen blijven de reddingsoperatie niettemin met argusogen volgen. Het ochtendjournaal opende ermee en alle media houden een liveblog bij. Koningin Letizia belde, ‘ook in haar hoedanigheid als moeder’, met de burgemeester van het dorp om de ouders een hart onder de riem te steken. Het tragische voorval krijgt net zo veel aandacht als die andere gebeurtenis die zich dinsdag in Andalusië voordeed: het aantreden van de nieuwe regiopresident van rechtse snit, na decennia van links bestuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden