Spanje hoopt op Brussels respijt

Regeringen proberen de strenge bezuinigingseisen uit Brussel op te volgen, maar in Griekenland, Spanje en Italië vindt de bevolking dat de broekriem nu al knelt. Hoop op betere tijden ontbreekt, dus zwelt het protest aan tegen alles wat met 'euro' begint. Met de Spaanse economie gaat het alleen maar slechter, net als met die in Italië en Griekenland. Kiezers rekenen af met hun politici, met een boze stem op zeer rechts of zeer links.

VAN ONZE CORRESPONDENT STEVEN ADOLF

MADRID - Brussel geeft Spanje een jaar speelruimte om niet te hoeven voldoen aan de doelstellingen voor het begrotingstekort. Dat is althans de verwachting in Madrid nu de Spaanse economie meer krimpt dan aanvankelijk door de rekenmeesters van de Europese Unie was voorzien. De bezuinigingsregels voor Spanje gaan zelfs nog meer knellen.

Dat laatste is het gevolg van de onverwachte bekendmaking maandag dat de regering Bankia, de nummer drie van het land, als eerste bank met overheidssteun overeind moet houden.

De Spaanse hoop op uitstel berust op uitspraken van eurocommissaris Olli Rehn, dat bij het nakomen van de afspraken rekening wordt gehouden met 'het macro-economisch raamwerk waarbinnen het land zich beweegt'. Hoewel de EU via zijn woordvoering vasthield aan het standpunt dat Spanje zijn afspraken moet nakomen, is de verwachting in Spanje dat er enige flexibiliteit is.

Vrijdag komt de EU met zijn voorjaarsramingen, en die wijzen ongetwijfeld op een bijstelling van de krimp van één procent zoals die in februari nog voor Spanje werd verwacht. Inmiddels houdt de Spaanse regering rekening met een krimp van 1,7 procent, terwijl het IMF zelfs een negatieve groei van 1,8 procent verwacht.

Door de tegenvallend staatsinkomsten die hiermee gepaard gaan, wordt het voor Spanje praktisch onmogelijk het begrotingstekort terug te brengen van 8,5 procent tot de afgesproken 5,3 procent. De verwachting is nu dat Brussel Spanje niet straft met een boete van 0,2 procent van het bruto binnenlands product.

Het gezaghebbende dagblad El País meldde gisteren prominent dat in Brussel wordt gewerkt aan uitstel-plannen. De Spaanse regering van premier Rajoy heeft tot dusver gezegd vast te willen houden aan het vergaande bezuinigingsprogramma. Maar algemeen denkt men dat Madrid in stilte hoopt op mogelijkheden de bezuinigingen over een langere periode uit te smeren.

De situatie is gecompliceerder geworden door de problemen in de Spaanse bankensector. Ook gisteren was er sprake van aanhoudende onduidelijkheid over de manier waarop, en de mate waarin de Spaanse regering noodlijdende banken van de ondergang denkt te redden. Het bleef bij de eerdere aankondiging dat de spaarbank Bankia als eerste bank een miljardensteun zal ontvangen. Of dit een nationalisering van de bank betekent, bleef onduidelijk. Dat gold ook voor de steun die de regering voor Bankia in gedachten heeft. Volgens ramingen kan die tot tien miljard euro oplopen.

De rechtstreekse deelname van de overheid in het bankkapitaal is door de markt negatief ontvangen. De aandelen van de bank, die vorig jaar ontstond uit een fusie van zeven sterk gepolitiseerde spaarbanken, kelderden in twee dagen met 9 negen procent. De Europese Commissie heeft aangegeven dat Spanje nog geen plan heeft ingeleverd hoe de staat gaat deelnemen in de bank. Evenmin is duidelijk hoe de regering het idee van een bad bank wil uitwerken. Hierin moet de enorme voorraad onroerend goed worden gestald die de Spaanse bankensector het zwaarst bedreigt.

De Bankia-fusie was bedoeld om de Spaanse spaarbanken, de zogenaamde cajas, te versterken én meer als onafhankelijke banken te laten werken. Traditioneel zijn de cajas het middelpunt van politieke belangen en politiek georganiseerd. Dat bestuursvoorzitter en conservatief zwaargewicht Rodrigo Rato maandag zijn vertrek aankondigde, wordt gezien als bewijs dat hij niet in de professionalisering van de bank is geslaagd.

Europa is zuinig doen al beu voor het is begonnen

1,8%

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden