Spanje haalt troepen uit Irak terug

Spanje trekt zijn militairen terug uit Irak. De Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero maakte dat besluit zondag bekend, slechts enkele uren nadat zijn socialistische regering was beëdigd....

'Vanmorgen, meteen nadat de minister van Defensie was beëdigd, heb ik hem opdracht gegeven datgene te doen wat nodig is om de in Irak gelegerde Spaanse troepen op de kortst mogelijke termijn en op de veiligste manier naar huis te halen', sprak Zapatero tijdens een rechtstreeks uitgezonden televisietoespraak.

Zapatero en minister van Defensie José Bono menen dat op korte termijn geen verbetering valt te verwachten in het politieke en militaire klimaat in Irak. Een leidende rol voor de Verenigde Naties is volgens de Spaanse regering op afzienbare termijn evenmin te verwachten. Na zijn verkiezingszege op 14 maart suggeerde Zapatero dat slechts een VN-mandaat hem van gedachten zou kunnen doen veranderen.

'Met de informatie die nu beschikbaar is en die wij hebben verzameld in de afgelopen weken voorzien wij niet dat een VN-resolutie zal worden aangenomen die beantwoordt aan de voorwaarden voor onze aanwezigheid in Irak', zei Zapatero.

In de rol van oppositieleider verkondigde Zapatero meermalen de Spaanse troepen terug te zullen trekken uit Irak indien hij aan de macht zou komen. Onder premier Aznar gold Spanje als een van de trouwste bondgenoten van de VS. In de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 14 maart leek Aznar op de winst af te stevenen, maar na de bomaanslagen van 11 maart op vier treinen in Madrid keerde het tij en won de socialistische partij PSOE van Zapatero met grote cijfers.

De Spaanse troepen zijn gelegerd in Najaf en Diwaniyah. De afgelopen weken leverden de Spaanse militairen rond Najaf zware gevechten met milities van de radicale shi'itische geestelijk leider Al-Sadr.

Zapatero zei het streven naar stabiliteit en democratie in Irak te blijven steunen. 'Onze beslissing komt voort uit het streven een bijdrage te leveren aan de internationale strijd tegen terrorisme binnen de strikte wetten van het internationaal recht.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden