Spanje en Venezuela voeren de lijst aan van 'klachtenlanden'

Spanje blijft koploper op de lijst van klachten die binnenkomen bij de Geschillencommissie Reizen in Den Haag. Vorig jaar heeft de commissie 105 zittingen gewijd aan klachten over een georganiseerde reis naar Spanje....

In totaal reisden vorig jaar 1,4 miljoen Nederlanders naar Spanje. Slechts 240 duizend vakantiegangers gingen op eigen houtje, de rest koos volgens het CBS voor een georganiseerde reis.

Isla Margarita (Venezuela) bereikte een tweede plaats op de klachtenlijst, hoewel er vorig jaar maar 15 duizend Nederlanders vakantie hielden. Het aantal klachten dat ter zitting kwam bedraagt 66.

Griekenland is het derde klachtenland. Aantal Nederlandse toeristen vorig jaar: 380 duizend. Aantal klachten dat vorig jaar in behandeling kwam bij de commissie: 59. Klachten over Italië - goed voor 600 duizend Nederlandse vakantiegangers - waren onderwerp van 53 zittingen.

De vijfde plaats is voor Frankrijk. Het land trekt elk jaar ruim twee miljoen toeristen uit Nederland, van wie er ongeveer 700 duizend 'georganiseerd' reizen. Klachten uit die hoek leidden tot 51 zittingen.

De lijst wordt afgesloten door Turkije (49 zittingen), de Verenigde Staten (45 zittingen) en Egypte (43 zittingen).

De Geschillencommissie Reizen heeft vorig jaar uitspraak gedaan in 908 geschillen. 577 klachten werden geheel of gedeeltelijk gegrond verklaard. De schadevergoeding bedroeg gemiddeld 1068 gulden, enkele tientjes lager dan in 1996.

Dat een klacht ongegrond is, betekent niet dat de klager zonder geld naar huis gaat. In 121 van die gevallen had de touroperator een aanbod gedaan dat de commissie redelijk vond. In 26 gevallen was sprake van enig ongerief, maar was dat volgens de commissie te gering om een vergoeding toe te kennen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden