Spanje doorbreekt patstellingna een uur met virtuoos ballet

Bij de organisatie van het WK in 2018 of 2022 trekken Spanje en Portugal gezamenlijk op, al had FIFA-voorzitter Blatter liever een exclusief Spaans bidbook gezien. Dat krijgt hij alsnog bij het WK in Zuid-Afrika, want alleen Spanje is nog in de race voor de wereldtitel na de 1-0-zege op de kleine buurman

Van onze verslaggever Robèrt Misset

Voor het eerst troffen Spanje en Portugal elkaar bij een WK. Het werd een vervelend treffen met een terechte winnaar. Maandag stak het Portugese icoon Eusebio nog goedkeurend zijn duim omhoog toen ook Ronaldo zijn bijdrage leverde aan de galavoorstelling tegen de arme Noord-Koreanen.

Maar juist tegen Spanje liet de aanvoerder zich weer eens van zijn slechtste kant zien. Ronaldo lag voornamelijk op de grond, de handen theatraal ten hemel wijzend omdat hem weer onrecht aangedaan zou zijn.

Ronaldo

Sinds zijn verhuizing naar Madrid is Ronaldo niet alleen de duurst betaalde voetballer ter wereld, maar ook de ongenaakbaarste. Wie het Portugese fenomeen wil spreken, moet eerst langs drie managers alvorens een contract te ondertekenen met daarin negen voorwaarden voor een exclusief interview, waarin de relatie met zijn belangrijkste sponsors niet mag ontbreken.

En zo voetbalt hij ook, hooghartig, als een vorstelijk betaalde koning die zijn eigen wetten hanteert. Ondanks liefst 33 goals greep Ronaldo met Real Madrid naast alle prijzen. Bij de ontmoeting met drie teamgenoten (Casillas, Ramos en Xabi Alonso) gedroeg hij zich als een dreinend kind. Mokkend stond Ronaldo weer op als de Argentijnse arbiter Baldassi het Portugese theater niet met een vrije trap wenste te honoreren.

Het Portugese spel is ook te veel afgestemd op de sterspeler. Zonder de geniale impulsen van Ronaldo resteert een vechtmachine die de bal niet nodig heeft om een wedstrijd te neutraliseren. Inspiratie hadden de Portugezen geput uit het bezoek van de Zuid-Afrikaanse rugbyer Francois Pienaar, die vertelde hoe de Springbokken het land verenigden door in 1995 de wereldbeker te winnen.

Nelson Mandela

Bondscoach Carlos Queiroz had zijn spelers de film Invictus laten zien met Matt Damon als Pienaar en Morgan Freeman als Nelson Mandela. De oud-president maakte vijftien jaar geleden een legendarisch gebaar naar de blanke bevolking door hun Springbokken te huldigen in het shirt met het rugnummer van Pienaar. ‘Denk aan alle kinderen in Portugal die shirts dragen met jullie namen erop’, hield Pienaar de spelers voor.

Zo daalde Portugal gretig af in de loopgraven. Het behoudende concept van Queiroz, de voormalige rechterhand van Sir Alex Ferguson bij Manchester United, staat in schril contrast met de verfijnde spelopvatting van de Spanjaarden.

De botsing van speelstijlen begon hoopgevend, toen Torres en Villa twee keer op rij het Portugese doel bestookten. Doelman Eduardo nam geen risico en bokste de bal telkens terug. Maar na dat offensief ontstond een patstelling die pas na een uur werd doorbroken met een virtuoos Spaans ballet.

Schaakgrootmeester

Niemand weet beter een gaatje te vinden in de kleine ruimte dan Iniesta. En als schaakgrootmeester Kasparov die de pot met goud al kon zien voor hij een betoverende combinatie op het bord zette, brak Xavi Hernandez de Portugese muur open met een fluwelen hakbal.

Het kon niet anders of David Villa moest dit drieluik bekronen. Alle aandacht bij Spanje was uitgegaan naar spits Torres, die na een operatie aan de achillespees een race tegen de klok had gevoerd om het WK te kunnen halen. Aan alles was te zien dat de aanvaller van Liverpool nog ritme mist.

Maar met Villa als koele afmaker zette Spanje weer een belangrijke stap op weg naar de ultieme triomf voor een gouden generatie. Tegen Chili had hij nog een penalty gemist, omdat hij de druk voelde van een dreigende uitschakeling. Met zijn vierde treffer van het toernooi bezorgde Villa Portugal alweer een kater op een WK. De rode kaart voor verdediger Costa paste feilloos bij de aftocht van een ploeg die weigerde te voetballen. En Ronaldo spuugde naar de camera, als een gevallen koning.

Spaanse fans gaan uit hun dak (AFP) Beeld AFP
Spaanse fans gaan uit hun dak (AFP)Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden