Spanje betaalde Mali voor terugnemen van 19 burgers

De Spaanse overheid blijkt flinke bedragen te hebben betaald aan een aantal illegale Afrikaanse immigranten, die in een geheime operatie zijn gedeporteerd....

CEES ZOON

Van onze correspondent

Cees Zoon

MADRID

In totaal 103 illegalen zijn met militaire vliegtuigen afgevoerd naar Mali, Kameroen, Senegal en Guinee Bissau. In Kameroen betaalde een Spaanse functionaris de grenspolitie voor het toelaten van immigranten die van elders afkomstig waren. De commotie over de 'verkoop' van de illegalen is groot in Spanje.

Zeker tien vreemdelingen zouden zijn verdwenen nadat zij tegen betaling in Kameroen waren toegelaten. De aantallen en plaatsen die de Spaanse regering noemt, worden in twijfel getrokken. Volgens de Liga van de Mensenrechten in Guinee Bissau zijn daar zeker 50 illegalen toegelaten, die nu in de gevangenis zitten. De Ruandezen en Libanezen onder hen hebben niet de kans gekregen politiek asiel aan te vragen.

Het 'zakgeld' voor de Malinezen is hun contant betaald door de Spaanse ambassadeur. Dergelijke 'oprotpremies' zijn nog nooit betaald bij repatriëring van Afrikanen. Diplomaten, geciteerd in de Spaanse pers, spreken van 'een gevaarlijk precedent, aangezien andere Afrikaanse regeringen het voorbeeld van Mali kunnen gaan volgen en andere emigranten in de verleiding kunnen komen naar Spanje te trekken in de hoop op een schadevergoeding bij deportatie.'

De affaire blijft de regering-Aznar achtervolgen. Zij wordt beschuldigd van het schenden van de mensenrechten, omdat de illegalen geboeid en gedrogeerd werden afgevoerd en in Spanje niet de gelegenheid hebben gekregen de voorgeschreven procedure te volgen. Minister van Binnenlandse Zaken Jaime Mayor Oreja moet zich maandag in het parlement verantwoorden.

De grootste politiebond van Spanje heeft een aanklacht tegen het ministerie ingediend wegens verregaande onachtzaamheid. De agenten die het transport begeleidden, waren niet ingeënt, en zeker twee van hen hebben ernstige tropische ziektes opgelopen. Alle begeleiders is een spreekverbod opgelegd. Zij zijn bedreigd met overplaatsing naar steden op 500 kilometer van hun huidige standplaats.

De affaire heeft geleid tot de eerste grote aanvaring tussen de regerende Partido Popular en de socialistische oppositie. Volgens PP-staatssecretaris Michavila misbruiken de socialisten de zaak om oppositie te bedrijven, 'terwijl het in werkelijkheid een onbeduidende kwestie is: deze regering bekommert zich om de problemen van de burgers.'

De woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken haalde fel uit naar de socialisten: 'De Partido Popular is niet bereid zich de les te laten lezen over mensenrechten door de partij van de GAL.' De GAL zijn de doodseskaders die ten tijde van het socialistische bewind werden opgezet om vermeende ETA-leden te vermoorden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden