Spanje aast op Gibraltar na Brexit

Met het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU ziet Spanje de kansen toenemen om Gibraltar in te lijven. Deze Engelse rots aan de gelijknamige zeestraat is sinds het Verdrag van Utrecht uit 1713 Brits, maar Spanje claimt het. 'Het moment waarop de Spaanse vlag in Gibraltar wordt gehesen is naderbij gekomen', zei de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel García Margallo vrijdag.

Beeld afp

De minister dringt aan op een soort gedeelde soevereiniteit, waarbij Gibraltar zowel Brits als Spaans zou zijn. Vrijwel iedereen in Gibraltar heeft donderdag voor EU-lidmaatschap gestemd. Het schiereiland zou zonder de EU mogelijk geïsoleerd raken.

Weerzin tegen Brexit

Eerder bleek al dat de weerzin tegen een Brexit nergens sterker is: 88 procent was tegen, was te zien in een opiniepeiling van de Gibraltar Chronicle. Alle politieke partijen, de bedrijven, de vakbonden: tegen. De politieke eensgezindheid was zelden zo groot.

Misschien is Gibraltar wel meer afhankelijk van de EU dan van de regering in Londen, schreef correspondente Maartje Bakker eerder. De open grens met Spanje is cruciaal voor het schiereiland, al was het maar omdat er elke dag duizenden toeristen overheen gaan.

Als de grens een buitengrens wordt en de interne Spaanse markt zou worden afgesloten, zou dat het einde betekenen van de Gibraltariaanse economie - of in elk geval van een periode van grote economische groei, wel 10 procent het afgelopen jaar. Daarnaast heerst de vrees dat het Verenigd Koninkrijk Gibraltar zal opofferen aan Spanje in ruil voor een handelsakkoord met de EU.

Lees ook

Zonder EU vreest de Britse enclave uitgeleverd te worden aan Spanje. 'Het wordt een ramp.'

Schotland en Noord-Ierland

Claims op delen van het Verenigd Koninkrijk klinken ook elders. Schotse politici willen een nieuw referendum over onafhankelijkheid, omdat de meeste Schotten bij de EU willen blijven. In Noord-Ierland heeft de republikeinse partij Sinn Féin vrijdag aangedrongen op een referendum over hereniging met Ierland. In dit Britse deel van Ierland stemde 56 procent van de kiezers voor EU-lidmaatschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.