Spanjaarden woedend om Instagram-foto stierenvechter met baby

'Het debuut van Carmen, de vijfde generatie die stieren vecht in mijn familie'. Zo beschrijft Francisco Rivera Ordoñez, als stierenvechter bekend als 'Paquirri', het fotootje op Instagram waar hij met zijn vijf maanden oude dochtertje op de arm aan het trainen is met een bloedend kalf. 'Mijn grootvader bevocht op dezelfde manier de stieren met mijn vader.  Mijn vader deed het met mij en ik deed het met mijn dochters Cayetana en nu met Carmen', aldus de stierenvechter die het bericht de hashtag '#orgullodesangre' (bloedtrots) mee gaf.

Steven Adolf
De foto die Francisco Rivera Ordoñez op zijn Instagram plaatste. Beeld .
De foto die Francisco Rivera Ordoñez op zijn Instagram plaatste.Beeld .

Dat heeft Fran Rivera geweten. Zijn bericht ontketende op de Spaanse sociale media een storm van verontwaardiging. Vooral vrouwen reageerden woedend. 'Schande', 'Als ik je vrouw was, vermoordde ik je', 'Arm kind', 'Macho' en dan ook nog eens 'bloedtrots'. En: 'Net zo onverantwoordelijk als een baby zonder kinderstoeltje in de auto meenemen'.

Nadat de kinderombudsman van Andalusië via twitter liet weten de zaak te onderzoeken, dook de televisie op de kwestie en werd de zaak onderwerp van nationaal debat in de dagbladen.

Rivera (42) is dan ook niet de eerste de beste. Afkomstig uit een bekende stierenvechtersdynastie - zijn vader van wie hij de vechtersnaam overnam werd in 1984 gedood tijdens een gevecht met de stier Avispado - brak hij na zijn huwelijk met de dochter van de Hertogin van Alva door als gewild middelpunt van de Spaanse roddelpers. Zijn scheiding van de laatste werd gretig uitgemeten, net als zijn tweede huwelijk en de nieuwe dochter. Tussendoor was Rivera ook nog een buitengewoon actief en kundig stierenvechter. Vorig jaar augustus raakte hij niettemin zwaargewond toen een stier hem op de hoorns nam.

(Artikel gaat verder onder de foto.)

Screenshot van de Instagram-post. Beeld .
Screenshot van de Instagram-post.Beeld .

Niet politiek correct

De woedende reacties leken Rivera enigszins te overvallen, zo bleek uit zijn commentaar op de reacties. De stierenvechter was vooral bedrukt door de hoeveelheid vrouwen die hem dood wensten. 'Wat zijn dat voor mensen die iemand anders dood wensen?', aldus Rivera. Het idee dat hij zijn dochtertje ook maar een seconde in gevaar zou hebben gebracht vond hij ronduit 'barbaars'. En wat kon er nou helemaal gebeuren tijdens een beetje training met een jong kalf, niet eens een echte stier?

Dat laatste wordt door kenners bevestigd. Maar ook dat Rivera het punt een beetje mist. Stierenvechten lijkt in de laatste jaren in Spanje niet langer politiek correct. Wat eens als het nationale feest werd beschouwd, is steeds vaker onderwerp van protest en verbod, de antistierenvechtlobby is duidelijk aan de winnende hand. Zelfs zijn medestanders waren het er over eens: Rivera had zijn fotootje beter niet via de sociale media kunnen verspreiden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden