Spanjaard zit vast in Miami wegens handel met Cuba

In Spanje en in kringen van Spaanse ondernemers op Cuba is met verontwaardiging gereageerd op de arrestatie van een Spaans zakenman in de Amerikaanse stad Miami....

CEES ZOON

Van onze correspondent

Cees Zoon

MADRID

De Spaanse zakengemeenschap in Cuba meent dat de arrestatie bedoeld is als drukmiddel op een ieder die handel drijft met Cuba. Tal van Spaanse bedrijven staan op een Amerikaanse zwarte lijst, die is opgesteld als uitvloeisel van de wet Helms-Burton. Die wet is een verscherping van het Amerikaanse embargo tegen Cuba en voorziet onder meer in sancties tegen niet-Amerikanen.

De sancties zijn tot nu toe echter beperkt gebleven tot het weigeren van visa voor de Verenigde Staten aan vertegenwoordigers van bedrijven die hun activiteiten op Cuba voortzetten.

Ferreiro wordt beschuldigd van het illegaal exporteren naar Cuba van Amerikaanse levensmiddelen en andere produkten, waarmee hij de 'Wet op het Handel drijven met de Vijand', beter bekend als de embargo-wet van 1963, zou hebben overtreden.

De zakenman, die al jaren op Cuba woont, waar hij een klein importbedrijfje bezit, ontkent de beschuldiging en zegt dat hij al zijn handelswaar, ook de Amerikaanse, in derde landen als Mexico, Venezuela en de Dominicaanse Republiek koopt.

De Vereniging van Spaanse Ondernemers op Cuba is ervan overtuigd dat de Amerikanen met de arrestatie van Ferreiro alle buitenlanders onder druk willen zetten om hun activiteiten op een laag pitje te zetten. Daarvoor zouden zij geen actie ondernemen tegen een grote hotelketen of een andere grote buitenlandse investeerder, maar een kleine ondernemer aanpakken.

'Dit kan ons nu allemaal overkomen. Iemand kan in de Verenigde Staten opgepakt worden voor het transporteren van levensmiddelen naar Cuba, krachtens een embargo-wet die door Spanje van de hand wordt gewezen.'

Ferreiro's advocaat onderschrijft die stelling en wijst erop dat geen enkele Amerikaan is gearresteerd in deze zaak, hoewel Ferreiro volgens de aanklacht zijn waren zou hebben betrokken bij vijf met naam en toenaam genoemde Amerikaanse bedrijven.

De Spaanse regering van José María Aznar heeft zware kritiek te verduren omdat zij op geen enkele wijze heeft gereageerd op de arrestatie van de Spaanse zakenman. Dat staat in schril contrast tot de diplomatieke rel die minister van Buitenlandse Zaken, Matutes, vorige maand ontketende toen een Spaanse toerist op Cuba, die bij een verkeersongeluk betrokken was, een uitreisverbod kreeg opgelegd.

De voormalige kolonie Cuba is een teer punt in het Spaanse buitenlandse beleid. Vorig jaar las premier Aznar de Cubaanse leider Castro de les tijdens een diner met alle Latijns-Amerikaanse staatshoofden. Als reactie weigerde Cuba de nieuwe Spaanse ambassadeur te accrediteren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden