Spangen bekogelt Franse auto's nog niet met stenen
De eerste auto met een Frans kenteken is in aantocht. Annie Verdoold, lid van de bewonersvereniging, grijpt de megafoon en maant de menigte tot kalmte....
Van onze verslaggever
Jelle Brandsma
ROTTERDAM
De sfeer in de Rotterdamse wijk is grimmig. De bewonersgroep zette vrijdagavond twee toegangswegen tot Spangen af. Automobilisten krijgen een folder uitgereikt. Daarin wordt hun in vier talen verteld dat drugsgebruikers rechtsomkeert moeten maken. 'Wij willen geen drugs meer in onze wijk. Daarom vragen we je te vertrekken. Wanneer je niet wilt meewerken, zijn de gevolgen voor jezelf.'
Om negen uur wordt de blokkade echter voortijdig opgeheven. Er zijn te veel vreemde mensen, vindt de bewonersvereniging van Spangen. Ongeveer twintig aanhangers van extreem-rechts zijn rond half negen aangekomen op de Spangensekade. Aanwezig zijn onder anderen het Rotterdamse CP86-lid M. Frehling en de Arnhemmer C. Kusters.
Tot die tijd, tussen acht en negen uur, arriveren ongeveer zeven auto's met Franse en Duitse kentekens. Als een wagen in het zicht van de meute komt, omsingelen de wijkbewoners de auto. De politie en de leden van de bewonersvereniging duwen de mensen terug. Sommige bewoners houden stenen achter hun rug, maar niemand gooit. Een escalatie lijkt uit te blijven.
Spangen is een oude volksbuurt in Rotterdam-west. Het voetbalstadion Het Kasteel van Sparta vormt het hart van de wijk. De problemen met drugsgebruikers concentreren zich in het deel waar geen stadsvernieuwing heeft plaatsgehad. Veel verloederde panden in oude straten zijn dichtgespijkerd. Bewoners hebben al eens een drugspand in brand gestoken. De dreiging om het recht met honkbalknuppels in eigen hand te nemen, hangt permanent in de lucht, zo vertelt Verdoold.
De overlast is toegenomen sinds de sluiting van de 'gedoogzone' voor verslaafden, Perron Nul, bij het Centraal Station. De verplaatsing van de prostitutiezone naar de Keileweg, in de buurt van Spangen, heeft de hoeren naar de wijk gebracht. Vooral in de zomermaanden komt daar nog een hele horde Franse en Duitse drugstoeristen bij. Die komen inkopen doen.
Niet alleen in Spangen heerst onvrede. Ook de bewoners van onder meer het Nieuwe Westen, Middelland en Bospolder klagen over toename van de criminaliteit en de overlast. 'De openbare ruimte is verworden tot een terrein vol geweld en dreiging. Er is sprake van intimidatie van bewoners door prostituées en hun pooiers, door verslaafden en hun dealers. Vechtpartijen en berovingen zijn aan de orde van de dag', schrijven de bewoners van de Heemraadsingel en omgeving aan de gemeente.
Wethouder H. Simons vindt dat er harder moet worden opgetreden. Hij belooft dat hoeren buiten de officiële tippelzone, 'als er ook maar enige juridische grond is', worden ingerekend. Sluiting van alle dealpanden kan niet, maar bij de drugsadressen met de meeste overlast grijpt de politie in, aldus Simons. Maar de wettelijke mogelijkheden zijn beperkt en moeten worden 'opgerekt', denkt hij.
De Rotterdamse wethouder vindt dat er moet worden nagedacht over een mengvorm van een gevangenis en een afkickcentrum en wil dat de juridische mogelijkheden worden verruimd. Sinds anderhalve week treedt de politie in Rotterdam al harder op tegen drugstoeristen. Zij worden op grote schaal gearresteerd en over de grens gezet.
Verdoold: ' Het moet politici duidelijk worden dat we niet langer in een riool willen leven.' Volgens haar wordt de actie niet herhaald. De spanning in Spangen is zo groot, meent zij, dat 'een tweede keer niet goed afloopt. Dan wordt het link.'