Spandoek Curaçao: ‘Stop Dutch Apartheid’

De regering van de Antillen moet óf opstappen, óf de oppositie volwaardig betrekken bij de onderhandelingen met Nederland over het staatkundige proces....

De coalitiepartijen op Curaçao wilden de stand van zaken rond de staatkundige veranderingen nog eens goed aan de bevolking van Curaçao uitleggen. Daartoe was een ‘Nationale Dialoog’ georganiseerd die werd uitgezonden op radio en televisie. Er is behoefte aan breed draagvlak onder de bevolking omdat over de voorwaarden waaronder Curaçao autonoom wordt, nog een referendum gehouden moet worden.

Alle oppositiepartijen bleven echter weg bij de ‘Nationale Dialoog’ en hielden een tegenmanifestatie. Op de manifestatie hing een spandoek met daarop in manshoge letters: Stop Dutch Apartheid.

‘Wij zien dat de onderhandelingen over onze toekomst in achterkamertjes worden gevoerd en we worden er niet bij betrokken’, zegt Eunice Eisden van de grootste oppositiepartij MAN. ‘De coalitie leeft in de veronderstelling dat het de goede kant opgaat, maar ze komt niet verder dan een nationale monoloog.’ Eisden verwijt premier Balkenende tijdens zijn recente bezoek aan de Antillen te weinig oog te hebben gehad voor de bezwaren bij de oppositie over de gang van zaken.

Op de ‘Nationale Dialoog’ van de coalitiepartijen werd vooral gewaarschuwd geen tijd te verliezen aan spanningen en irritaties, maar de kans te grijpen om de autonome status te accepteren zoals Nederland die nu biedt. Premier Emily De Jongh-Elhage zei in haar toespraak dat er ‘aan beide zijden van de oceaan mensen zijn die haat en wantrouwen proberen te kweken’, maar dat dit tegen de wens ingaat van de volkeren deel te blijven uitmaken van het koninkrijk.

De voormalige Arubaanse gevolmachtigde minister Mito Croes was uitgenodigd op de ‘Nationale Dialoog’ om de Status Aparte, die zijn eiland al 22 jaar geniet, te vergelijken met wat voor Curaçao in het verschiet ligt. Hij maande de aanwezigen aan snel van het huidige plan te profiteren omdat de druk van de aanhang van Geert Wilders en Rita Verdonk op het Nederlandse kabinet steeds groter zou worden. Naar zijn mening kan Curaçao nu beter eieren voor zijn geld kiezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden