Spakenburg-hooligans zijn de sjaak

De politie verwacht binnenkort de Spakenburg-supporters aan te houden die vrijdagavond een scheidsrechter bij zijn huis in Groningen belaagden. Volgens een woordvoerder van het Groningse korps bieden de tweets van mensen die vermoedelijk bij de actie betrokken zijn 'goede aanwijzingen'.

VAN ONZE VERSLAGGEVER ROBIN GERRITS

AMSTERDAM - Amateurscheidsrechter Marcel Bellinga (38), die ruim twee weken geleden de altijd beladen topklasse-derby tussen IJsselmeervogels en Spakenburg floot (3-2), kreeg vrijdagavond een aantal ongenode gasten in zijn tuin. Ze riepen dreigende leuzen, plakten stickers op het trottoir, duwden tuinmeubilair om en namen een tuinlantaarn mee.

Bellinga, die de actie 'zeer benauwend' vond, belde de politie, maar toen die kwam, waren de belagers al weg. Volgens de politie zijn tweets met foto's verzonden door mensen die voor de deur stonden.

Voor deze actie werd al kort na de wedstrijd op zaterdag 16 april via twitter opgeroepen. De afzenders zouden Bellinga 'weleens een lesje leren'. De amateur-scheidsrechter heeft aangekondigd aangifte te doen. 'Wij nemen dit zeer serieus', zegt de woordvoerder van de Groningse politie. 'Het is te zot voor woorden dat je hiervoor twee weken na de wedstrijd 170 kilometer rijdt.'

In de wedstrijd tussen de twee topklasseclubs uit Bunschoten-Spakenburg nam de scheidsrechter besluiten die de Spakenburg-fans niet zinden. Hij keurde een doelpunt af omdat de doelman van IJsselmeervogels daarbij gehinderd werd. De maker van het tweede Spakenburg-doelpunt werd direct daarna met een tweede gele kaart weggestuurd, omdat hij de bal ruw uit de handen van een tegenspeler rukte.

Direct na de wedstrijd ontstond al gedoe rond de arbiter. Stewards van thuisclub IJsselmeervogels moesten diens veilige aftocht waarborgen, en in de media lieten spelers en andere clubvertegenwoordigers zich laatdunkend over de wedstrijdleider uit. Spakenburg-voorzitter Marc Schoonebeek zegt over het fluiten wel opvattingen te hebben maar die niet 'via de media te communiceren'.

De politie in Groningen onderzoekt de zaak in samenwerking met de politie in Bunschoten-Spakenburg en de KNVB. Sportvereniging Spakenburg distantieert zich van de actie. 'Ik heb zondag geschokt kennisgenomen van wat er gebeurd is', zegt voorzitter Schoonebeek, die zelf nog met Bellinga heeft gesproken. 'Hij is er zelf wat gelaten onder, maar vrouw en kinderen hebben de schrik goed te pakken. Wat ik me goed kan voorstellen als een stel onverlaten in je tuin danst.'

Wettelijk liggen er voor een amateurclub niet zoveel mogelijkheden voor sancties als betaaldvoetbalclubs hebben, realiseert Schoonebeek zich. 'Als het inderdaad om Spakenburg-supporters gaat, denk ik dat we een stadionverbod voor dit soort lui wel weten te handhaven.'

Volgens KNVB-woordvoerder Rob de Leede is het niet eerder voorgekomen dat supporters van een amateurclub bij een scheidsrechter thuis verhaal kwamen halen. 'Bellinga is een topscheidsrechter in het amateurvoetbal. Als zo iemand zich onveilig voelt door reacties op het fluiten, is dat zeer ernstig.'

De bond wil niet vooruitlopen op eventuele sancties tegen de club. In 2009 werd de club al eens zwaar gestraft na ongeregeldheden in een duel met IJsselmeervogels.

In een plan dat minister Schippers van Volksgezondheid en Sport onlangs naar de Kamer stuurde, kan Justitie geweld tegen scheidsrechters voortaan harder aanpakken. Het Openbaar Ministerie kan voortaan dezelfde straffen eisen als bij geweld tegen agenten en ambulancepersoneel. Hiermee wil het kabinet het toenemende geweld op en rondom de voetbalvelden bestrijden.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden