NieuwsRuimtevaart

SpaceX Crew Dragon succesvol gekoppeld aan ruimtestation ISS

Waar woensdag het weer nog roet in het eten gooide, verliep de lancering van de Crew Dragon van ruimtebedrijf SpaceX zaterdag wel goed. Zondagmiddag, zo'n 19 uur na lancering, koppelde de bemanning het schip aan internationaal ruimtestation ISS.

De Crew Dragon van SpaceX vertrekt van aarde op 21:22 Nederlandse tijd. Het begin van het tijdperk van de bemande commerciële ruimtevaart. Beeld AP
De Crew Dragon van SpaceX vertrekt van aarde op 21:22 Nederlandse tijd. Het begin van het tijdperk van de bemande commerciële ruimtevaart.Beeld AP

Met de succesvolle lancering boekt SpaceX een dubbele primeur. Voor het eerst vliegen twee astronauten de ruimte in aan boord van een schip van een bedrijf. Tot nog toe was elke astronaut gelanceerd door een overheidsorganisatie als Nasa (VS) en Roscosmos (Rusland).

Bovendien was het voor het eerst sinds het tijdperk van de Space Shuttle dat Amerika astronauten lanceerde vanaf het eigen grondgebied met door Amerikanen gebouwde voertuigen. Het is dus niet zo gek dat in de controlekamer een flink feest losbarstte nadat Robert Behnken en Douglas Hurley succesvol de aarde verlieten.

Film in de herhaling

De eerste paar uur voor lancering voelde alsof je een film voor de tweede keer bekijkt. Opnieuw werden de astronauten uitgezwaaid terwijl ze met een Tesla naar de lanceerlocatie reden. Opnieuw werden ze daar opgevangen door in zwart gehulde Nasa-technici met zwarte mondkapjes op — uit voorzorg vanwege de corona-situatie. En opnieuw klommen de astronauten in hun helderwitte designpakken in het spiksplinternieuwe Crew Dragon ruimteschip, waar ze vervolgens moesten wachten op het definitieve groene licht voor vertrek.

Het belangrijkste verschil? De afloop. De lucht boven lanceerplatform 39A was de cruciale minuten voor lancering een stuk blauwer dan afgelopen woensdag. Al ruim een half uur van tevoren sprak men voorzichtig de verwachting uit dat het qua weer wel goed moest komen. En zo ging het ook: de Falcon 9 raket met Crew Dragon kon om 21:22, precies op het geplande moment, vertrekken.

Technologische paringsdans

Platform 39A kan daarmee een nieuw hoogtepunt toevoegen aan z’n CV vol historische ruimtevaartmomenten. Van datzelfde platform vertrokken eerder zowel de Space Shuttle-missies richting ruimte als de legendarische Saturnus V-raketten die Amerikaanse astronauten ten tijde van het Apollo-project naar de maan brachten.

Eenmaal in de ruimte verliep de missie van SpaceX nog steeds volgens het boekje. Zo’n 19 uur na lancering arriveerden astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley bij internationaal ruimtestation ISS. Op spectaculaire beelden konden kijkers over de hele wereld live zien hoe de Crew Dragon zijn bestemming naderde: een betoverend traag ogende, technologische paringsdans tussen twee voorwerpen die in werkelijkheid met zo'n 28 duizend kilometer per uur rond de aarde vlogen.

Verblijf op het ISS

Om 16:17 uur Nederlandse tijd — een paar minuten eerder dan verwacht — was het zover. Met een zachte stuit werd de Crew Dragon door het ISS gevangen. Het is op dit moment nog niet bekend hoe lang Behnken en Hurley daar zullen blijven. De verwachting is ergens tussen één en vier maanden. De exacte verblijfslengte is afhankelijk van de technische evaluatie van de prestaties van deze proefvlucht.

Eind dit jaar en begin volgend jaar staan de eerste twee vervolgvluchten van de Crew Dragon al gepland, met vier in plaats van twee astronauten. Naast Amerikanen vliegen tijdens die vluchten ook een Japanner, een Fransman en een Rus mee. Rond 2022 kunnen toeristen naar verwachting zelfs een rondje om de aarde vliegen met het ruimteschip.

LEES MEER OVER SPACEX EN DE AMERIKAANSE BEMANDE RUIMTEVAART

Met een raket van Elon Musk naar de ruimte: Amerika is er klaar voor. Alles over de eerste bemande commerciële ruimtevlucht.

Wat hebben alle 560 mensen gemeen die ooit een ruimtereis hebben gemaakt? Antwoord: ze werden stuk voor stuk omhooggeschoten door grote overheidsorganisaties als Nasa, Esa of het Russische Roscosmos.

Na lancering van zestig nieuwe satellieten, is het totaal aantal in het Starlink-project van SpaceX nu opgelopen tot driehonderd. Volgens onderzoek van astronomen leveren deze kunstmanen ernstige hinder op voor het onderzoek aan de kosmos.

Vijftig jaar na de eerste mens op de maan is het ook bijna 47 jaar na de laatste. En nu lijkt plotsklaps ­iedereen weer plannen te hebben voor de maan - en daar ver voorbij. Een blik op de toekomst van de menselijke verkenning van het zonnestelsel.

Vijftig jaar geleden, op 11 april 1970, vertrok Apollo 13 naar de maan. De missie werd een mislukking, maar een ramp werd voorkomen. Een terugblik met twee mensen die daar vanuit de controlekamer aan bijdroegen.

De Saturnus V-raket kwam op 17 juli 1969 met bulderend geweld los van de aarde. Drie Amerikaanse astronauten – Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins – zouden vier dagen later bij de maan aankomen en daar de geschiedenis van de mensheid voor eeuwig veranderen. Een prestatie die om drie redenen nog altijd ongeëvenaard is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden