'Spaarrentes zullen nog verder dalen'
De spaarrentes, die sinds 2008 niet zo laag zijn geweest als nu, zullen nog verder dalen. Dat verwacht Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.
Dat komt volgens haar doordat de spaarrentes in Nederland nog steeds relatief hoog zijn ten opzichte van de marktrente, het tarief waartegen de banken zelf geld lenen. Dit tarief, de zogeheten Euribor, is het afgelopen jaar sterk gedaald. 'Maar omdat de banken het geld van spaarders hard nodig hebben, is de spaarrente relatief minder hard gedaald', legt Bulthuis uit.
Door de vele renteverlagingen die de banken de afgelopen maanden hebben doorgevoerd, zijn de verschillen tussen de spaarrentes en de markttarieven wel al iets kleiner geworden. 'De marges zijn echter nog steeds relatief hoog, waardoor het in de lijn der verwachting ligt dat de spaarrentes de komende maanden nog verder zullen dalen', stelt Bulthuis.
Hypotheekrente
Dat de hypotheekrentes in ons land niet net zo hard omlaaggaan als de spaarrentes, komt volgens haar door de groeiende risico's die aan de hypotheekportefeuilles van banken kleven. Dat wordt weer veroorzaakt door de dalende huizenprijzen en toenemende betalingsachterstanden van woningbezitters.
Kleine financiële prijsvechters op de spaarmarkt, waaronder LeasePlan Bank en MoneYou, zijn de laatste maanden hard gezakt met hun rentes. 'In januari boden deze partijen nog rentes van 2,3 tot 2,5 procent op hun spaarrekeningen. Nu zijn ze allemaal dicht tegen de 2 procent aan gekropen', zegt Bulthuis. Grootbanken als Rabobank en ING zitten daar ver onder met percentages rond de 1,5 procent.
Spaarders gaan er sowieso al langere tijd op achteruit, wanneer gecorrigeerd wordt voor de huidige inflatie van 3 procent. Mensen die ook nog eens 1,2 procent vermogensrendementsheffing moeten betalen, krijgen het financieel nog zwaarder te verduren.