Spaarrente nooit zo laag: 1,35 procent

De spaarrente heeft een historisch dieptepunt bereikt. In juni daalde de rente op een vrij opneembare spaarrekening naar 1,35 procent. Zo laag is de rente nog nooit geweest. In mei was de gemiddelde rente op deze rekeningen nog 1,38 procent.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE WAARD

AMSTERDAM - Amanda Bulthuis, expert van de vergelijkingswebsite Geld.nl, denkt dat het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) hier veel mee te maken heeft. Die verlaagde begin vorige maand de officiële rente van 0,25 naar 0,15 procent. Tegelijkertijd werd besloten banken die tegoeden bij de ECB aanhouden een negatieve rente in rekening te brengen van 0,1 procent. 'Liefst vijftien banken hebben de kosten van die verlaging meteen op de klanten verhaald door de spaarrente te verlagen. Dat is extreem. Bij vorige renteverlagingen door de ECB waren dat er nooit meer dan een stuk of tien.'

Bij deposito's (spaargeld dat voor langere tijd vaststaat) is de rentedaling nog groter. De rente op een éénjaarsdeposito daalde in juni van 1,44 naar 1,37 procent. Voor 5-jarige deposito's zakte de rente van 2,17 naar 2,10 procent. Het verschil tussen een eenjarig deposito en een vrij opneembare rekening is er nauwelijks meer. Bulthuis: 'Op een vrij opneembare spaarrekening staat het geld ook gemiddeld vaak minimaal één jaar.' De rente daalt al lange tijd, het einde is nog niet in zicht.

Toch is de schade dit keer beperkt, omdat ook de inflatie daalt. Op dit moment is de inflatie 0,8 procent op jaarbasis. Als dat van de nominale rente wordt afgetrokken, komt de reële rente uit op 0,55 procent. Bulthuis: 'Dat is geen dieptepunt. Die is ook weleens negatief geweest toen de inflatie veel hoger was.'

Bulthuis adviseert consumenten die nog wat aan hun spaargeld willen verdienen te zoeken naar een bank die al langere tijd een hoge rente biedt: Zwitserleven, SNS, Knab, Nationale-Nederlanden of Argenta. Van de banken met een vrij opneembare spaarrekening vergoedt de nieuwe bank Knab 1,7 procent. Leaseplan Bank geeft met 1,95 procent de hoogste rente op een éénjarig deposito en BigBank - een Estlandse bank - geeft met 3,10 procent de hoogste rente op een vijfjarig deposito.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden