Spaarnwoude en het Malieveld worden mogelijk verkocht

DEN HAAG - Staatsbosbeheer moet mogelijk overgaan tot de verkoop van gebieden als het Malieveld, het Haagse Bos, Spaarnwoude bij Haarlem en de Nieuwe Hollandse Waterlinie rond Utrecht.

ANP
Het Malieveld in Den Haag, hier tijdens een demonstratie van Molukkers begin oktober. Beeld anp
Het Malieveld in Den Haag, hier tijdens een demonstratie van Molukkers begin oktober.Beeld anp

Staatsbosbeheer heeft vrijdag een bericht daarover in De Telegraaf bevestigd. In het regeerakkoord staat dat Staatsbosbeheer 15.000 hectare natuur moet verkopen om zeker 100 miljoen euro te besparen. De grond mag niet komen uit de beschermde Ecologische Hoogstructuur. Daarom is de kans groot dat losse stukken natuurgrond in de verkoop moeten.

Een woordvoerster van Staatsbosbeheer stelt dat nog onduidelijk is hoe deze verkoop moet worden vormgegeven. Ook is nog niet zeker om welke gebieden het gaat. 'Daar moet het kabinet binnenkort meer duidelijkheid over gaan scheppen', legt ze uit. 'Staatsbosbeheer zal altijd loyaal het kabinetsbeleid uitvoeren. Maar het is misschien wijs om stil te staan bij de consequenties van de mogelijke verkoop.'

Landroof
De SP-fractie in de Tweede Kamer spreekt van 'landroof'. 'Op dit moment heeft ons land de minste natuur van alle EU-lidstaten', stelt Tweede Kamerlid Paul Jansen. Hij spreekt over een 'aanslag op de natuur. De afbraakplannen worden gemotiveerd door de noodzaak om de staatskas op orde te brengen. Maar er zijn best mogelijkheden om te bezuinigen zonder verlies van natuurgebieden als deze.'

Volgens Jansen kan door onderlinge grondruil met andere natuurorganisaties en intensievere samenwerking met bijvoorbeeld Natuurmonumenten en provinciale landschappen flink worden bespaard op beheerkosten.

Evenementen
Het Malieveld is een groot grasveld van 10 hectare in de binnenstad van Den Haag waar veel grote evenementen worden georganiseerd. Het Malieveld vormt ook het begin van het Haagse Bos, waarin onder meer Huis ten Bosch staat, het woonhuis van koningin Beatrix.

Spaarnwoude bij Haarlem is een groot recreatiegebied van 3000 hectare in de provincie Noord-Holland, waar evenementen als Dance Valley en Awakenings worden gehouden. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een belangrijke oude verdedigingslinie tussen Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem en Woudrichem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden