Spaarloon

Het nieuwe kabinet in wording (CDA, VVD en LPF) heeft een bezuinigingspost gevonden. Het schrappen van de fiscale voordelen bij een spaarloonregeling....

MUIDEN Eric Aarts

Het grote voordeel voor het bedrijfsleven was dat er toch op termijn aan de werknemers een verhoging in het vooruitzicht kon worden gesteld, zonder dat de collectieve lasten voor werkgevers zouden toenemen. Toen de indiener van dit wetsvoorstel enkele jaren later staatssecretaris van Financiën werd, zette hij het mes in deze fiscale regeling. De regering in spé wil nu blijkbaar helemaal af van de regeling. Te duur.

Het is wel een regeling waarvoor werknemers in het verleden koopkracht hebben ingeleverd. Voor het goede doel, genaamd loonmatiging. De loonkosten mogen niet te sterk stijgen in verband met de concurrentiepositie van Nederland. Dat hebben we vaker gehoord. Dat de inflatie al langere tijd een dusdanig percentage heeft bereikt dat een redelijke loonsverhoging niet meer dekkend is, wordt terzijde geschoven. De overheidsinstanties geven nu toe dat de introductie van de euro toch een grotere impact op de prijsstijgingen heeft gehad, hetgeen eerderwerd ontkend.

Ik zal maar niet uitweiden over het gedrag van managers die zich de laatste jaren collectief hebben verrijkt met bonussen, opties en buitensporige loonstijgingen. Dit mag als bekend en blijkbaar als geaccepteerd worden verondersteld, ook door het kabinet in wording. Is dit nu een onderdeel van de vernieuwing in de politiek? Ja inderdaad, de rekening wordt nu óók met terugwerkende kracht bij de werknemers neergelegd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden