Spaarders betalen mee aan de redding van Cyprus

Cyprus krijgt steun uit Europa. Spaarders met geld gestald bij Cypriotische banken betalen mee aan de redding. Voorzitter Jeroen Dijsselbloem van de zogeheten eurogroep sprak over 'een pakket met unieke maatregelen die gezien de complexiteit van het probleem nodig waren'.

De Cypriotische minister van Financiën Michael Sarris. Beeld reuters

Sinds circa 17.30 uur vrijdagmiddag vergaderden de ministers van Financiën van de 17 eurolanden (eurogroep) over een pakket. Vroeg zaterdagochtend werd bekend dat er een politiek akkoord is over een leningenpakket van 10 miljard euro. Het land dreigde te bezwijken onder problemen in zijn relatief grote financiële sector, onder meer door de verwevenheid met de problematische Griekse bankensector.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal ook financiële steun gaan verlenen. IMF-president Christine Lagarde zei dat zij dit zal aanbevelen, maar hoe hoog de bijdrage zal zijn, is nog niet bekend.

Inkrimpen
Volgens de afspraken zal Cyprus zijn financiële sector fors moeten laten inkrimpen. Op dit moment is de sector vijf keer groter dan de eigen economie, aldus Dijsselbloem. Daarnaast moet het eiland meer werk maken van het privatiseren van overheidsbedrijven en moet het land structurele hervormings- en bezuinigingsmaatregelen nemen.

Bovendien zullen spaarders met meer dan 100.000 euro op rekeningen bij Cypriotische banken een heffing van 9,9 procent moeten gaan betalen. Voor spaarders met kleinere bedragen gaat een heffing van 6,75 procent gelden. De Cypriotische autoriteiten hebben al maatregelen genomen om rekeningen te bevriezen. Spaarders kunnen wel vrij beschikken over hun geld na aftrek van de heffing.

Karakteristieken
Dijsselbloem had het over 'eerlijke verdeling van de lasten' en 'specifieke karakteristieken van het probleem' die dergelijke maatregelen rechtvaardigen. De Cypriotische minister van Financiën Michaelis Sarris verdedigde het akkoord. Van alle alternatieven die op tafel lagen, was dit de minst slechtste, aldus de minister.

De invoering van de speciale heffingen levert circa 5,8 miljard euro op. Hierdoor en door andere maatregelen kon de totale waarde van het steunpakket teruggebracht worden van circa 17 tot 10 miljard euro.

De eurogroep is ervan overtuigd dat door de maatregelen de schuldpositie van Cyprus weer houdbaar wordt. 'Financiële ondersteuning aan Cyprus is gerechtvaardigd voor de stabiliteit van het land en de hele eurozone', aldus Dijsselbloem.

ESM
De steun komt uit het Europees noodfonds (ESM) en kost daarom Nederland geen extra geld, zo zei Dijsselbloem eerder deze week al. Griekenland, Portugal en Ierland hebben ook een volledig reddingspakket. Spanje deed een beroep op het Europees noodfonds voor het versterken van zijn bankensector.

Deze week zal de laatste hand aan de overeenkomst gelegd worden. De verwachting is dat na instemming van verscheidene nationale parlementen, waaronder de Tweede Kamer, in de tweede helft van april er definitieve overeenstemming is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.