Spaar tijd, vul je spaarpot

Het is alweer 2007, het leven gaat soms sneller dan je denkt. Er komt een tijd dat je minder wilt werken....

Een jaar geleden werd de levensloopregeling met veel tamtam geïntroduceerd. Een paradepaardje van het CDA, bedoeld om het gezinsleven te stimuleren. De achterliggende gedachte was dat de overheid een handje zou moeten helpen bij het aantrekkelijker maken van dingen als ‘tijd vrijmaken voor de kinderen’ of ‘vader en moeder bijstaan in hun laatste levensfase’. Dergelijk langdurig verlof, maar ook studieverlof of prepensioen, mag een werknemer met de levensloopregeling financieren. Net als het spaarloon is het een fiscaal aantrekkelijke spaarvorm.

Erg populair is hij vooralsnog niet, de levensloopregeling. Krap 5 procent van de werknemers deed afgelopen jaar mee en de verwachting voor dit jaar is niet veel beter. Toch is er voordeel te behalen aan meedoen. Vooral voor tweeverdieners in loondienst met een kinderwens. Maar mensen die erover denken voor zichzelf te beginnen kunnen hun geld vooralsnog beter in een ander spaarpotje stoppen.

Waarom meedoen?

Waarom meedoen?
Pas je in het plaatje dat aan de levensloopregeling ten grondslag ligt, dan zou je wel gek zijn om niet mee te doen.

Waarom meedoen?
Snel sparen

Waarom meedoen?
Per jaar mag 12 procent van het brutoloon worden gespaard tot een totaal van 210 procent van het brutojaarloon. Voor een jaar verlof tegen 70 procent van het salaris, ben je dan zes jaar bezig met sparen. Bij de spaarloonregeling mag je slechts 613 euro per jaar opzij leggen. Mensen boven de 50 jaar mogen trouwens nog meer opzij leggen om toch nog zelf voor een soort prepensioen te kunnen sparen.

Waarom meedoen?
Onafhankelijk van werkgever

Waarom meedoen?
De levensloop is voor iedere werknemer, onafhankelijk van de werkgever. Terwijl de spaarloonregeling door de werkgever moet worden aangeboden om mee te kunnen doen. Doe je mee met de levensloopregeling, dan stort jouw werkgever het betreffende deel van het brutoloon, alleen verminderd met de sociale lasten, op een door de werknemer aan te geven speciale levenslooprekening. Jij bepaalt dus zelf bij welke financiële dienstverlener je het onderbrengt. Alle banken en verzekeraars hebben een levenslooprekening, waarvan de rentepercentages onderling nogal verschillen. Eerst shoppen dus, voordat je overhaast bij je thuisbank blijft. Op het moment dat je verlof wilt opnemen, stort de bank of verzekeraar het geld aan de werkgever terug, die er vervolgens loonbelasting op inhoudt.

Waarom meedoen?
Fiscale voordelen

Waarom meedoen?
Belasting betalen doe je pas als je verlof opneemt. Voor ieder jaar dat je hebt gespaard, mag je (maximaal) 188 euro heffingskorting berekenen.

Waarom meedoen?
Extra korting bij ouderschapsverlof

Waarom meedoen?
Wie ouderschapsverlof opneemt, heeft nog veel meer fiscaal voordeel. Dat zit zo. Werknemers hebben wettelijk recht op dertien weken (onbetaald) ouderschapsverlof. Als je in datzelfde kalenderjaar meedoet aan de levensloopregeling, ontvang je een extra heffingskorting. Op dit moment is dat ongeveer 30 euro per dag voor iemand die voltijd werkt en voltijd ouderschapsverlof opneemt. Een kersverse moeder die drie maanden thuisblijft om voor haar kind te zorgen, krijgt van de fiscus dus bijna 1900 euro korting. Het mooie is bovendien dat deelname aan de regeling al voldoende is om in aanmerking te komen voor de korting. Het levenslooptegoed hoeft dus niet opgenomen te worden.

Waarom meedoen?
Lager belastingtarief bij uitkeren

Waarom meedoen?
Stel dat je nu voor een deel van je inkomen in het 42-procentstarief van de inkomstenbelasting valt. Neem je genoegen met bijvoorbeeld 70 procent van je salaris tijdens het verlof, dan zou je daardoor in het lagere belastingtarief kunnen vallen. Omdat je pas belasting betaalt over je levenslooptegoed als je verlof opneemt, betekent dat extra voordeel.

Waarom niet meedoen?

Waarom niet meedoen?
Helaas, de levensloopregeling is niet voor iedereen en mag ook niet voor elke soort verlof worden gebruikt. Bovendien moet je het maar net kunnen missen elke maand. Het hoeft ook niet per se.

Waarom niet meedoen?
Beperkte bestemmingen

Waarom niet meedoen?
Voor prepensioen, sabbatical en ouderschapsverlof kun je via de levensloopregeling sparen. Maar zit je tussen twee banen in, dan mag het spaarpotje niet worden aangesproken om bijvoorbeeld de WW-uitkering aan te vullen. Of wat te denken van het starten van een eigen bedrijf; ook dan zou inkomen welkom zijn. Helaas, ook dan blijft het tegoed op de bank staan.

Waarom niet meedoen?
Toestemming werkgever vereist

Waarom niet meedoen?
Bij het verlenen van verlof in het kader van de levensloopregeling, beslist de werkgever of dat wel uitkomt. Alleen in het geval van ouderschapsverlof heeft de werkgever weinig in te brengen; dan moet hij de aanvraag honoreren. Een sabbatical organiseren houdt dus meer in dan genoeg geld sparen. Bij het spaarloon ben je vrij om het bedrag na vier jaar op te nemen, of eerder bij erkende bestedingsdoelen, zoals het kopen van een huis.

Waarom niet meedoen?
Niet voor zelfstandigen

Waarom niet meedoen?
De levensloopregeling is alleen voor werknemers, directeur/grootaandeelhouders en freelancers met een fictief arbeidscontract. Alle overige ondernemers en freelancers kunnen niet profiteren van de fiscale voordelen.

Waarom niet meedoen?
Alleen voor bovenmodaal

Waarom niet meedoen?
Wie het toch al niet breed heeft, zal niet snel geld opzij leggen voor verlof voor laten we zeggen over dertig jaar.

Waarom niet meedoen?
Toekomst is ongewis

Waarom niet meedoen?
Een werkgever die het spaargedrag van zijn werknemers wil stimuleren door bij te dragen, moet dat van de wetgever aan alle werknemers uitkeren. Ongeacht wie er meedoet aan de levensloopregeling. Dat stimuleert het spaargedrag niet. Waarom sparen voor een ongewis moment in de toekomst, als ik er nu al van op vakantie kan?

Dus wat nu?

Dus wat nu?
Van verschillende kanten wordt er bij de politiek op aangedrongen om de levensloopregeling aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld door ook zelfstandigen deel te laten nemen, door de belastingvoordelen nog groter te maken en door de levenslooppot ook te mogen aanwenden voor het starten van een eigen bedrijf. Daarnaast zou de regeling aantrekkelijker moeten worden voor lagere inkomens. Mooie voornemens voor een nieuw kabinet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden