Recept

Spaanse venusschelpen

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Spaanse venusschelpen (Voorgerecht voor 4 personen)

Beeld Marcus Huibers

Omán, wat houd ik toch van de Spaanse keuken! Zelfs als Spanje een drassig moerasland zou zijn dat alleen door dijken wordt drooggehouden, een land waar het weer even druilerig is als het humeur van de mensen (Nederland, zeg maar), dan nóg zou ik hier op vakantie komen om elke dag te kunnen genieten van de Iberische kookkunst.

Vorige week dropen we nog gedesillusioneerd door een plakkerig Montpellier, dat we haast niet meer herkenden. De meeste restaurantjes in het oude centrum, waar je zo fijn kon eten, hebben plaatsgemaakt voor hamburgertenten en pizzeria's. Deze week eten we twee keer per dag in een van de vele inwisselbare restaurantjes hier aan de Costa Brava en elke keer is het eten even goed, vers en overzichtelijk.

Na jaren van gedegen veldonderzoek heb ik inmiddels ontdekt hoe de vork in de steel steekt. De Spaanse keuken bestaat voornamelijk uit klassiekers die in de basis hetzelfde zijn en uitblinken in eenvoud, nog meer dan de Italiaanse keuken, wat ook verklaart waarom elke menukaart er vrijwel hetzelfde uitziet.

Gefrituurde inktvis, schelpdieren met knoflook, iberico-ham, vis a la plancha (op de plaat gebakken), geroosterde kip en konijn, tortilla's en gazpacho, dan ben je er wel zo'n beetje. En laten we eerlijk zijn, is paella niet het meest fantastische totaalgerecht ter wereld, de perfecte combinatie van smaken en texturen en dat allemaal in één pan?

We hadden die Tachtigjarige Oorlog gewoon moeten verliezen, dan aten we elke middag warm en Spaans. Schelpen, bijvoorbeeld. Dit heb ik ervan gemaakt.

Marcus Huibers Beeld Studio V

Bereiding

Fruit de knoflook in een ruime plens olie in de mossel- of hapjespan, en bak daarna de tomaten even mee. Schenk de sherry (of de wijn) erbij en strooi de pimentón erover.

Breng aan de kook, voeg de schelpen toe en een snufje zout.

Kook met het deksel op de pan totdat alle schelpen openstaan (en beslist niet langer, tenzij u van kauwgum houdt).

Serveer de schelpen in diepe borden met de tomatensaus, garneer met gehakte peterselie en geef er knapperig brood bij om te soppen.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Beeld Marcus Huibers

Ingrediënten

- 4 tenen knoflook, gehakt
- olijfolie
- 4 gepelde tomaten (blik), in stukken gesneden
- 250 ml sherry of witte wijn
- 3 theel. pimentón (gerookt paprikapoeder)
- 1 kilo venusschelpen
- zout
- platte peterselie, gehakt

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden