Spaanse studenten uiterst rendabel voor Zeeuwse hbo
De Hogeschool Zeeland heeft jarenlang rijksgeld gekregen voor honderden Spaanse studenten aan wie slechts beperkt onderwijs werd gegeven. De studenten kwamen drie maanden naar Vlissingen en werden vervolgens voor bekostiging aangemeld bij het ministerie van Onderwijs....
Dat is niet verboden, maar het schuurt wel met de gedragscode van het hbo. Die verbiedt het vragen van geld als er geen substantiële onderwijsinspanning tegenover staat. 'Wij vragen voor niemand geld als we geen onderwijs aanbieden', zegt de school.
Alleen al over de jaren 1998 en 1999 gaat het om zo'n 500 studenten per jaar. Dat levert de school gemiddeld 2,2 miljoen euro aan rijksgeld op. Als de school de studenten ook een diploma geeft, kan de bekostiging oplopen tot 5900 euro per student.
De studenten zijn afkomstig van een particuliere Spaanse hogeschool in Madrid. Ze komen volgens de school drie maanden per jaar naar Vlissingen. Uiteindelijk levert de hogeschool Zeeland een diploma. Volgens de school is de constructie bekend bij het ministerie van Onderwijs.
Binnen het hbo is de Zeeuws-Spaanse constructie onderwerp van gesprek geweest. Volgens de HBO-Raad is de Zeeuwse school ook betrokken bij het onderwijs in Spanje. Dan laat de gedragscode toe dat de school in Nederland geld vraagt voor de studenten. De school zelf zegt dat zij het onderwijs in Nederland verzorgt.
De HBO-Raad studeert inmiddels op aanscherping van de eigen gedragscode, omdat de laatste maanden veel twijfelachtige constructies aan het licht zijn gekomen.
In de gedragscode die het hbo in 2000 opstelde, wordt expliciet gemeld dat geen bekostiging wordt gevraagd voor studenten aan wie geen of onvoldoende onderwijs wordt gegeven. Controle vanuit Nederland op wat in Spanje gebeurt, is er nauwelijks. In totaal doet de Zeeuwse school al ruim zeven jaar zaken met de Spaanse partner. De school wil niet zeggen hoeveel studenten in die tijd voor rijksfinanciering zijn opgegeven.
De Spaanse studenten zijn de tweede buitenlandse groep van wie bekend is dat ze via de Hogeschool Zeeland voor bekostiging worden voorgedragen. Eerder lekte uit dat de school ook met Belgische studenten werkt. Zij worden volgens de Belgische partner van de hogeschool wel ingeschreven aan de school, maar volgen geen onderwijs. De school diplomeert hen wel.
De beide constructies zijn bekend bij het ministerie, maar nog niet onderzocht door de accountants van minister Hermans. Zij hadden de opdracht alleen te zoeken naar contacten met het bureau O & O. Eventuele andere verdenkingen van fraude of oneigenlijk gebruik van overheidsgeld komen pas later aan de orde.