Update

Spaanse rente weer hoger dan 6 procent

De onrust op de financiële markten over de toekomst van Spanje neemt voorlopig niet af. Vanochtend dreven beleggers de rente op 10-jarige Spaanse obligaties voor het eerst sinds eind november op tot meer dan 6 procent.

Minister Luis de Guindos van Economische Zaken en de Minister van Industrie, José Manuel Soria. Beeld reuters

Na een kortstondige piek op 6,1 procent, stond de rente woensdagochtend kort voor het openen van de aandelenbeurzen op 6 procent. Dat is een niveau dat door veel economen als onhoudbaar wordt gezien en dat voor de Europese Centrale Bank vorig jaar reden was om steunaankopen van Spaanse obligaties uit te voeren, in een poging de rente te drukken.

Op de financiële markten leven grote zorgen over de mogelijkheden van Spanje om de overheidsfinanciën op orde te brengen. Het land kampt met een krimpende economie en een torenhoge werkloosheid. Die situatie wordt mogelijk verder verergerd door de forse bezuinigingen die nodig zijn om het overheidstekort terug te dringen.

De zorgen over Spanje tasten ook het vertrouwen in Italië aan. De rente op 10-jarige Italiaanse leningen stond vanochtend op 5,7 procent. Aan het begin van de voorgaande handelsdag was dit nog 5,5 procent. De ECB zorgde eind vorig jaar tijdelijk voor meer rust op de financiële markten door Europese banken van een ongekende hoeveelheid goedkope kredieten te voorzien. Die banken gebruikten dat geld onder meer voor investeringen in staatsobligaties, die meer rente opbrengen dan over de leningen van de ECB moet worden betaald.

Sinds het begin van deze maand zijn de zorgen over de schuldencrisis echter weer volop terug. Het vooruitzicht dat de staatsschuld van Spanje dit jaar fors oploopt, terwijl de werkloosheid record na record breekt, zet de markt voor Spaanse staatsleningen weer onder druk. Dit vertaalt zich in een hoge rente op Spaanse obligaties, die omgekeerd beweegt aan de waarde ervan. Een stijgende rente duidt op een daling van de waarde en een afname van het vertrouwen van beleggers in de obligaties van een land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden