Spaanse rechters verdacht van corruptie

Een groep Spaanse rechters is in opspraak gekomen. Ze zouden jarenlang een aanvulling op hun salaris hebben ontvangen via een IT-onderneming die de informatiesystemen van de rechtbanken onder handen neemt.

Het beeld van vrouwe Justitia op het voormalige Gerechtgebouw in Rotterdam aan de Noordsingel. Beeld ANP XTRA / Roos Koole
Het beeld van vrouwe Justitia op het voormalige Gerechtgebouw in Rotterdam aan de Noordsingel.Beeld ANP XTRA / Roos Koole

Vandaag werd de voorzitter van het Spaanse Hooggerechtshof op het matje geroepen bij de Raad voor de rechtspraak om opheldering te geven over de kwestie. In de aanloop van de regionale verkiezingen is daarmee opnieuw de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in Spanje in het geding, aangezien de opdracht tot uitbetaling werd gegeven door de regioregering onder leiding van de conservatieve regeringspartij van premier Rajoy, die zelf verwikkeld is in meerdere corruptieschandalen.

De kwestie geldt als uiterst ongemakkelijk voor de regeringspartij aangezien de uitbetaling van de extraatjes werden geregeld door Francisco Javier Vieira, de president van het Hooggerechtshof die gisteren voor de rechterlijke raad verscheen. Vieira staat bekend als de rechter die een deel van het bewijsmateriaal naar de prullenbak verwees in de zogenaamde Gürtel-zaak, de grootste fraude- en corruptie-affaire rond de regeringspartij die op dit moment in behandeling is.

Elf jaar uit rechtelijke macht

Een deel van de afgeluisterde gesprekken van verdachten in het Gürtel-onderzoek werd wegens onrechtmatige verkrijging op last Vieira aan de zaak onttrokken. De onderzoeksrechter Baltasar Garzón, die tot opdracht tot het afluisteren in de Gürtel-zaak had gegeven, werd naar aanleiding hiervan voor elf jaar uit de rechterlijke macht verbannen.

In een interview met deze krant beschuldigde Garzón eerder deze maand dat de regeringspartij van premier Rajoy hem op deze manier als rechter heeft uitgerangeerd. Daarbij zou de rechterlijke macht volgens Garzón niet onafhankelijk zijn, maar door vriendjespolitiek beïnvloedbaar. 'Als Pietje de regeerder in het verdachtenbankje terecht dreigt te komen en drie van de vijf rechters hebben nog een rekening bij hem open staan, dan heb je een probleem', aldus Garzón.

De onthulling in het dagblad El País afgelopen maandag van de totaal 230.000 euro aan uitbetalingen heeft in dit verband opnieuw vragen opgeroepen. Daarbij bleek dat in opdracht van het regiobestuur zeker negen rechters en vijf officieren van justitie per jaar tussen de 3000 en 9000 euro kregen voor hun medewerking aan een nieuw automatiseringssysteem dat op de rechtbanken werd geïnstalleerd. Vieira was daarbij degene die bepaalde welke magistraten voor de extra betalingen in aanmerking kwamen.

Spaanse premier Mariano Rajoy. Beeld reuters
Spaanse premier Mariano Rajoy.Beeld reuters
Baltasar Garzón. Beeld orbisswiss / Demotix
Baltasar Garzón.Beeld orbisswiss / Demotix

Gebruikelijk

Dat de zaak hoog wordt opgenomen blijkt uit het interne onderzoek dat vrijwel onmiddellijk door de Raad voor de rechterlijke macht werd gestart. Het uitbetalen van extra geld aan Spaanse rechters is verbonden aan strakke regels. En hoewel het hier relatief geringe bedragen betreft, werd hierbij direct vraagtekens gezet. De aanloop naar de verschillende verkiezingen die dit jaar in Spanje gehouden worden, laat de zaak verder opspelen.

De socialistische oppositie noemt de betalingen 'een ernstige aanslag' op de scheiding der machten. Andere partijen beschuldigen de regeringspartij er onomwonden van dat zij via een privéonderneming de rechters hebben omgekocht om zo greep te krijgen op de talloze corruptieprocessen die zijn gestart tegen voormalige bewindslieden. De beroepsverenigingen van Spaanse rechter tonen zich echter minder verbaasd. Volgens hen is het gebruikelijk dat rechters extra krijgen uitbetaald bij het invoeren van nieuwe automatiseringssystemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden