Spaanse rechter wil Pinochet zelf medisch laten testen

De Spaanse rechter Baltasar Garzon wil een nieuw en onafhankelijk onderzoek naar de gezondheidstoestand van de Chileense ex-dictator Pinochet. Garzon meent dat hij alleen op die manier kan beoordelen of Pinochet te ziek is om in Spanje terecht te staan....

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Straw, overweegt Pinochet niet aan Spanje uit te leveren, maar vrij te laten. Hij baseert zich op de zwakke gezondheid van de generaal zoals die is vastgesteld tijdens een medisch onderzoek door Britse artsen. De resultaten zijn om privacy-redenen niet openbaar gemaakt.

Garzon stelt dat het onderzoek is uitgevoerd in het kader van een uitleveringsproces met als doel een juridische beslissing te bewerkstelligen. Dat laatste is onmogelijk, aldus Garzon, indien bepaalde processtukken tot geheim worden verklaard. Vandaar dat hij een kopie van de medische verklaring opeist.

Straw liet eerder deze week weten dat hij overweegt Pinochet vrij te laten omdat diens gezondheid te zwak is voor een proces in Spanje.

Garzon heeft een week de tijd om bezwaar aan te tekenen. Vrijdag vroeg hij om een nieuw medisch onderzoek, door artsen die de Spaanse justitie aanstelt.

Zij dienen vooral vast te stellen of de 84-jarige Pinochet geestelijk te ver heen is voor een proces. Voor de Spaanse strafwet geldt alleen permanente ontoerekeningsvatbaarheid als reden om een verdachte te vrijwaren van een proces. Garzon, gesteund door de advocaten van de slachtoffers van de Chileense dictatuur en Amnesty International, twijfelt of dit het geval is bij Pinochet.

Het verzoek levert Garzon een nieuwe aanvaring op met de rechtse regering van de Spaanse premier Aznar. De regering wil dat alleen doen als Garzon met 'nieuwe argumenten tegen Pinochet komt'.

Garzon en de Spaanse oppositie zien een weigering als politieke inmenging in een justitiële zaak. Aznar probeert sinds de arrestatie van Pinochet uitlevering te voorkomen omdat het proces de aandacht van de hele wereld zal trekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden