Spaanse rechter Baltasar Garzón geschorst

AMSTERDAM De bekende Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón is vrijdag tot nader order geschorst...

Van onze verslaggever Iñaki Oñorbe Genovesi

Dit gebeurde na een buitengewone vergadering van de Algemene Raad voor de Rechterlijke Macht, die unaniem tot de schorsing van de 54-jarige Garzón besloot.

Het Spaanse Hooggerechtshof besliste een proces tegen Garzón te beginnen wegens zijn onderzoek naar misdaden begaan tijdens de Spaanse burgeroorlog en de dictatuur van Franco. Garzón zou met zijn onderzoek zijn boekje te buiten zijn gegaan. Sinds 1977 is in Spanje een amnestieregeling van kracht voor de misdaden uit de periode van Franco.

Garzón ontkent de aantijgingen en meent dat zijn onderzoek rechtsgeldig is. Als Garzón door het Spaans Hooggerechtshof wordt veroordeeld, riskeert hij 10 tot 20 jaar zijn ambt niet te mogen uitoefenen. Dat zou feitelijk het einde van zijn carrière als onderzoeksrechter betekenen.

Toen Garzón vrijdag telefonisch op de hoogte werd gebracht van zijn schorsing, was hij bezig met een verhoor bij de Audiencia Nacional, waar Garzón ruim 22 jaar werkzaam is. Hij staakte direct zijn werkzaamheden en vertrok onder applaus en tranen van tientallen medewerkers en omstanders.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden