Spaanse prinses als sfinx in de beklaagdenbank

Daar zitten ze dan eindelijk in het verdachtenbankje, na vijf jaar onderzoek en voorbereiding: Cristina de Borbón y Grecia, zuster van de Spaanse koning Felipe, en haar man, de voormalig handbal-international Iñaki Urdangarin. De prinses luistert schijnbaar onbewogen vanaf de derde rij van de groep van achttien verdachten in de rechtbank in een industriële buitenwijk van Palma de Mallorca. De 'sfinx', zo is Cristina al genoemd.

Steven Adolf
Prinses Cristina (achter, links), zit met haar medeverdachten in de beklaagdenbank. Beeld afp
Prinses Cristina (achter, links), zit met haar medeverdachten in de beklaagdenbank.Beeld afp

Haar man, ook op de derde rij, maar vier stoelen verderop, toont zich een stuk nerveuzer. Urdangarin heeft 19,5 jaar gevangenisstraf tegen zich horen eisen, naast een miljoenenboete.

Ooit mocht het echtpaar zich de Hertogen van Palma noemen, nu zijn ze de centrale verdachten in een fraudezaak in de hoofdstad van Mallorca, waarbij zeker 6 miljoen euro aan gemeenschapsgelden werden weg gesluisd voor gefingeerde dienstverlening. De hertogelijke titel werd hen eerder afgenomen.

Onder grote landelijk belangstelling, compleet met een rechtstreekse uitzending via internetkanalen, begint maandag de rechterlijke behandeling van de zogenaamde 'zaak Noos', genoemd naar het bedrijf dat voor het zogenaamd organiseren van sportcongressen en advieswerk miljoenen van de lokale overheden opstreek. Het is voor het eerst voor het eerst in Spanje dat daarbij een lid van de koninklijke familie officieel in het verdachtenbankje staat.

Gesjoemel

Prinses Cristina was formeel deel van een vennootschap dat werd gebruikt om het geld weg te sluizen. Urdangarin heeft als uitvoerend directeur in de corruptiezaak rechtstreeks de hand gehad in belastingontduiking, witwassen en fraude, aldus de aanklacht.

De verdediging van de prinses probeert haar vrij te krijgen van vervolging op formele gronden, iets waar de officier van justitie wel oren naar heeft. Voor Urdangarin zien de zaken er een stuk somberder uit.

Het echtelijke paar, woonachtig in Genève, komt maandagochtend even na achten voorrijden bij de hoofdingang van het gerechtsgebouw. Daar hebben zich al urenlang belangstellenden verzameld om plaats te nemen op de publieke tribune. In de zaal blijkt het echtpaar opgesplitst. Urdangarin is naast zijn voormalig zakenpartner, Diego Torres, gezet. Beide heren leven op voet van oorlog, nadat ze elkaar wederzijds de schuld voor de affaire in de schoenen hadden geschoven. Torres suggereerde de afgelopen jaren bovendien bij herhaling dat ook koning Juan Carlos zelf op de hoogte was van het gesjoemel.

Een zus van de Spaanse koning Felipe VI, prinses Cristina de Borbón y Grecia (50) en haar echtgenoot Iñaki Urdangarín (47) zijn maandag bij de rechtbank verschenen waar hun proces over fraude begint. Beeld epa
Een zus van de Spaanse koning Felipe VI, prinses Cristina de Borbón y Grecia (50) en haar echtgenoot Iñaki Urdangarín (47) zijn maandag bij de rechtbank verschenen waar hun proces over fraude begint.Beeld epa

Corruptieaffaires

De zaak Noos vormt een zijvertakking van de vaak met elkaar verbonden corruptieaffaires die opbloeiden in de hoogdagen van Spanje's vastgoed-bubbel, toen het geld spontaan uit de grond leek te spuiten. Met een geldbedrag van 6 miljoen euro is de zaak overigens een hummel in het Spaanse corruptielandschap. Maar de koninklijke betrokkenheid de afgelopen jaren dreigt serieuze schade toe te brengen aan de kroon. De opvolging vorig jaar van koning Juan Carlos door zijn zoon Felipe kreeg door de kwestie een zetje in de rug.

Maar ook de conservatieve regering van Mariano Rajoy beleeft weinig plezier aan de corruptie-kwestie. Want veel van de opdrachten liepen via lokale kopstukken van de regeringspartij, zoals ex-minister en ex-president van de Balearen, Jaume Matas. Het handjeklap van de politieke leiders met de voormalige hertogen van Palma werpt zo een schaduw over Rajoy, die tot dusver alle politieke verantwoordelijk voor de corruptie in zijn partij negeerde.

De Spaanse premier Mariano Rajoy. Beeld epa
De Spaanse premier Mariano Rajoy.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden