nieuwsSpanje

Spaanse premier verliest stemming over begroting, mogelijk nieuwe verkiezingen

In Spanje worden mogelijk snel vervroegde verkiezingen gehouden. De sociaaldemocratische premier Pedro Sánchez kreeg woensdag zoals verwacht geen steun in het parlement voor zijn begroting. Sánchez leidde sinds vorig jaar een minderheidsregering na de val van premier Mariano Rajoy.

De Spaanse premier Sanchez luistert woensdag naar het begrotingsdebat in het parlement.  Beeld REUTERS
De Spaanse premier Sanchez luistert woensdag naar het begrotingsdebat in het parlement.Beeld REUTERS

Sánchez neemt vrijdag een besluit of hij vervroegde verkiezingen zal uitschrijven. De oppositie maakte meteen van zijn nederlaag gebruik door aan te dringen op nieuwe parlementsverkiezingen.

De toekomst van de regering hing sinds vorige week aan een zijden draad nadat onderhandelingen met Catalaanse parlementariërs waren vastgelopen. Sánchez weigerde in te gaan op hun eis om, in ruil voor hun steun, onderhandelingen te beginnen over onafhankelijkheid van Catalonië, zoals een nieuw referendum.

Sánchez zei dat zelfstandigheid van de regio voor hem een rode lijn was en dat de grondwet dit ook niet toestond. Zoals verwacht sloegen de Catalanen woensdag terug door met de rechtse oppositie tegen de begrotingsplannen voor 2019 van de regering te stemmen. De begroting werd verworpen met 191 tegen 158 stemmen.

Behalve de Catalaanse partijen, stemden ook de conservatieve Volkspartij (PP) en centrumrechts tegen. ‘Dit was een motie van wantrouwen tegen Pedro Sánchez’, aldus PP-leider Pablo Casado. ‘Wij willen nu verkiezingen om het separatisme te stoppen en om de Spanjaarden te verenigen.’

Zonder de steun van de kleine regionale partijen, zoals die uit Catalonië, kon Sánchez zijn belangrijke plannen voor dit jaar niet verwezenlijken. De sociaaldemocratische PSOE heeft slechts 84 van de 350 zetels in het parlement.

De Catalaanse partijen zijn verbolgen over de weigering van premier Sánchez om nieuwe besprekingen te beginnen over zelfstandigheid van de regio. Beeld AP
De Catalaanse partijen zijn verbolgen over de weigering van premier Sánchez om nieuwe besprekingen te beginnen over zelfstandigheid van de regio.Beeld AP

Vervroegde verkiezingen

De Catalanen maakten vorig jaar ook de val mogelijk van zijn conservatieve voorganger Rajoy. Zij stemden toen, samen met de antibezuinigingspartij Podemos en diverse kleine partijen, voor een motie van wantrouwen tegen de regering. Podemos schaarde zich woensdag achter de regering tijdens de stemming over de begroting. Hierin waren belangrijke maatregelen opgenomen op sociaal gebied waarop Podemos had aangedrongen.

Eerder deze week lieten bronnen in de regering weten dat Sanchez vervroegde verkiezingen zou uitschrijven als hij de begrotingsstemming zou verliezen. Deze worden mogelijk in april gehouden. Genoemd worden 14 of 28 april. De laatste keer dat een regering een stemming over de begroting verloor was in 1995. Ook toen moest een sociaaldemocratische regering vervroegde verkiezingen uitschrijven.

De onvrede onder de Catalaanse parlementariërs werd deze week ook aangewakkerd door het proces tegen twaalf politici en activisten uit Catalonië. Zij waren twee jaar geleden betrokken bij de mislukte poging om de provincie los te maken van Spanje. Het proces bij het Hooggerechtshof ging woensdag de tweede dag in. De Catalanen riskeren een jarenlange celstraf.

Terwijl de leiders van het Catalaanse onafhankelijkheidsproces terecht staan, hebben hun hun geestverwanten in het Spaanse parlement de sleutel tot de macht in handen. Is dit de kneveling van het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven? Nee, zo simpel is het niet, zag Volkskrant-correspondent Maartje Bakker op de eerste dag van het proces.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden