Spaanse politie doet invallen bij Catalaanse nationalisten

Invallen en huiszoekingen in de partijzetels en het kantoor van de stichting van de regerende Catalaans nationalistische partij hebben vrijdag de politieke spanningen in de Catalaanse regio op scherp gezet. De invallen werden door de Spaanse politie uitgevoerd in het onderzoek naar miljoenen euro's aan steekpenningen die de partijkas van de nationalisten jarenlang zou hebben gevuld.

Steven Adolf
Rechts loopt Pujol, voormalig president van Catalonië. Beeld EPA
Rechts loopt Pujol, voormalig president van Catalonië.Beeld EPA

Maar in een woedende reactie verklaarden woordvoerders van de partij dat het hier een opzetje betreft van de Spaanse 'staatsmacht' in Madrid om de Catalaanse nationalisten zwart te maken in het zicht van de regionale verkiezingen die over precies een maand worden gehouden. Deze zijn door de nationalisten uitgeroepen tot een nieuw referendum voor een onafhankelijke Catalaanse staat.

Pujol

De invallen begonnen vrijdagochtend vroeg met de partijstichting en breidden zich uit over een aantal lokale partijkantoren en de centrale zetel in Barcelona van de partij CDC van regiopresident Artur Mas. De politie was daarbij opzoek naar documenten in een van de corruptiezaken rond het netwerk van illegale partijfinanciering van CDC, de partij de afgelopen decennia de scepter zwaaide in de Catalaanse regio.

Het onderzoek betreft een deel van het partijkader en het contactennetwerk van de vroegere sterke man en voormalig regiopresident Jordi Pujol. Daarbij zou jarenlang een vast percentage van drie procent op alle grote bouwprojecten in de partijkas van de nationalisten zijn gevloeid. Pujol en diens familie worden daarnaast onderzocht op de herkomst van hun miljoenenvermogen. Zijn jarenlange rechterhand en financiële regiominister was president Artur Mas, de als zijn opvolger nu een nationalistische coalitie aanvoert in de hoop president te worden van de eerste onafhankelijke republiek Catalonië.

Pujol. Beeld AFP
Pujol.Beeld AFP

Corruptie

Hoewel het onderzoek naar de corruptie al geruime tijd aan de gang is, en tegen een aantal partijbonzen jarenlange gevangenis straffen worden geëist, zijn de huiszoekingen hard aangekomen bij de nationalisten. Daarbij lijkt de ook de positie van regiopresident Artur Mas, van wie een aantal naaste medewerkers verdacht worden in de zaak, in het geding. Mas ontkende tot dusver iedere kennis van de partijfinanciering.

Maar Raül Romeva, de man die officieel de lijstaanvoerder is van de nationalistische coalitie, verklaarde vrijdag 'de strijd tegen de corruptie' een van zijn prioriteiten. Het was nodig 'verantwoordelijkheden te erkennen', aldus Romeva. Daarmee lijkt binnen het nationalistische kamp, dat bestaat uit een gelegenheidscoalitie van de CDC en ongebonden afscheidingsbewegingen, maar die vooral wordt gestuurd door Mas, de verdeeldheid te groeien.

Oplaaiende verkiezingsstrijd

De invallen spelen zich af tegen de achtergrond van een oplaaiende verkiezingsstrijd in Catalonië. Eind volgende maand moeten de Catalanen een nieuw regioparlement kiezen. Deze zijn door de nationalisten eenzijdig bestempeld als 'referendumverkiezingen' nadat het uitroepen van het referendum over de afscheiding drie jaar geleden voor hen op een mislukking uitdraaide. Hoewel deze status door alle andere partijen wordt ontkend en ook geen enkele steun heeft van de centrale regering van premier Rajoy, zou een grote winst van de nationalisten kunnen uitlopen op het eenzijdig uitroepen van de onafhankelijkheid, met onvoorzienbare gevolgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden