Spaanse politie arresteert twaalf hooggeplaatste Catalanen wegens referendum

Twaalf hoge functionarissen van het Catalaanse deelstaatbestuur zijn woensdagochtend opgepakt door de politie. Ze hielden zich bezig met de voorbereidingen van het referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië. Volgens de Spaanse regering is dat referendum ongrondwettig en de voorbereidingen daardoor illegaal.

null Beeld afp
Beeld afp

De clash tussen Spanje en Catalonië bereikt met de arrestaties een nieuw hoogtepunt. De Spaanse regering is vastbesloten het onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober te voorkomen.

De grondwet staat in Spanje geen referenda over afscheiding toe. De Catalaanse bestuurders 'liquideren het recht van alle Spanjaarden om te beslissen wat hun land is', zei de Spaanse premier Mariano Rajoy. De rechters gaan door met het handhaven van de wet, 'tot het einde', kondigde hij aan. 'We hebben het al gezegd: het referendum kan niet doorgaan. Het spijt me zeer.' Het Catalaanse deelstaatbestuur beweert niets strafbaars te doen, aangezien het Wetboek voor Strafrecht geen artikel over referenda bevat.

Stabiliteit

Een van de arrestanten is de tweede man van het Catalaanse 'ministerie' van Belastingen, Josep Maria Jové. 'De Spaanse regering garandeert dat er niet één euro aan een illegale activiteit wordt besteed', verklaarde Cristóbal Montoro, de landelijke minister van Belastingzaken. Volgens hem wordt het zelfbestuur van Catalonië gerespecteerd, maar mag 'de stabiliteit van de begroting niet in gevaar komen'.

Het Catalaanse deelstaatbestuur liet weten dat de acties van de politie te maken hebben met de website waarop het referendum werd gepromoot. Dat lijkt een te beperkte uitleg: ook de man verantwoordelijk voor het elektronisch stemmen werd bijvoorbeeld meegenomen door de politie. Twee ondernemers werden eveneens opgepakt, nadat de politie stembiljetten hadden aangetroffen in een loods. De Guardia Civil (Spaanse politie) doorzocht verder de Catalaanse 'ministeries' van Economie, Buitenlandse Zaken, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Bestuur.

Een demonstratie in de straten van Madrid voor het onafhankelijkheids referendum in Catalonië Beeld anp
Een demonstratie in de straten van Madrid voor het onafhankelijkheids referendum in CataloniëBeeld anp

Protest

'Dit is iets wat we in geen tientallen jaren in een westerse democratie hebben gezien', reageerde de vicepresident van het Catalaanse deelstaatbestuur. Een partijgenoot in het Spaanse parlement voegde daaraan toe dat 'voor elke persoon die wordt opgepakt, er honderden Catalanen bereid zijn het recht op het referendum te verdedigen.'

Inderdaad kwamen er woensdag onmiddellijk tientallen mensen samen voor de ministeries en op de Ramblas in Barcelona om te protesteren tegen de arrestaties. 'Weg met de bezettingsmacht', schreeuwden ze. Een auto van de Guardia Civil werd volledig beplakt met verkiezingsposters. Ook ambtenaren van de doorzochte overheidsinstellingen gingen de straat op en riepen 'we zullen stemmen'. Een van de protestleiders riep op 'vreedzaam weerstand te bieden'.

Verbetering: in een eerdere versie van dit artikel stond dat Cristóbal Montoro was opgepakt. Dat was onjuist, daar moest Josep Maria Jové staan. Montoro is niet de tweede man van het 'ministerie' van belastingen van Catalonië, maar de minister van Belastingzaken van Spanje en die loopt nog gewoon op vrije voeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden