Spaanse pensionado krijgt levenslang van ziekenfonds

Dirk Pieter Stuurman is 'pensionado' - zij het dat hij niet op de Nederlandse Antillen woont, maar in Spanje. Stuurman ontvangt zijn pensioen vanuit Nederland, en is verplicht verzekerd bij het ziekenfonds in Nederland....

En daarmee is iets vreemds aan de hand. Want ANOZ, schrijft Stuurman, mag in ruil voor die premie 'niets vergoeden, alleen innen'. Dat vloeit voort uit een Europese regeling voor gepensioneerden die niet langer in hun land van herkomst wonen. Voor zijn gezondheid is Stuurman aangewezen op 'de Spaanse armenzorg, die zoals het woord al zegt, niet veel voorstelt'. Zo krijgt hij huisarts, tandarts en medicijnen niet vergoed. 'Het dichtstbijzijnde ziekenhuis in mijn dorp mag ik niet gebruiken, ik moet naar een armenkliniek in de stad.'

Vandaar dat Stuurman 'als vrij mens' besloot om zich maar particulier te gaan verzekeren, zodat hij toegang zou krijgen tot de 'normale, prima zorg in Spanje'.

Wat bleek echter? Eenmaal particulier verzekerd, zou hij de nominale premie aan ANOZ niet meer hoeven betalen. Maar aan de verplichte ziekenfondspremie zit hij zijn leven lang vast.

Die premie, zo concludeert Stuurman, 'had dus niets te maken met ziektekostenverzekering, maar was gewoon een opgelegde belasting waar je verder geen rechten aan kunt ontlenen'.

Inderdaad, zo luidt het tamelijk verbijsterende antwoord van Zorgverzekeraars Nederland (ZN). 'In principe' kan Stuurman een particuliere verzekering 'erbij' afsluiten. Maar omdat hij wettelijk verplicht is verzekerd via het ziekenfonds, zal Stuurman 'nog steeds ook de premie voor deze verzekering moeten afdragen'.

Conclusie van Stuurman: 'Wanneer je te weinig verdient, moet je drie keer meer uitgeven aan premie om behoorlijk verzekerd te zijn, dan iemand die boven die zogenaamde loongrens zit.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden