Spaanse overheid verliest 12 mld. op verkoop failliete spaarbank

De Spaanse staat heeft onverwacht 11,8 miljard euro verloren op de verkoop van de failliete Catalaanse spaarbank Catalunya Banc aan de Spaanse grootbank BBVA. Dat bedrag is nagenoeg evenveel als wat de overheid de afgelopen jaren heeft moeten bezuinigen op de uitgaven in het onderwijs en de volksgezondheid.

VAN ONZE CORRESPONDENT STEVEN ADOLF

MADRID - De verkoop van Catalunya Banc bewijst dat de Spaanse staatskas aanzienlijk meer onder druk staat als gevolg van de huizencrisis dan de Spaanse regering tot dusver heeft toegegeven.

Wat ooit de vierde spaarbank van Spanje was, deed het Spaanse saneringsfonds voor de banken FROB voor bijna 1,2 miljard euro per opbod van de hand aan de BBVA. BBVA bleek ongeveer de helft meer te bieden dan medebieders Santander en Caixabank. Een rekensom leert dat de staat daarmee uiteindelijk bijna 12 miljard euro is ingeschoten bij het nationaliseren van de Catalunya Banc.

'Dat bedrag is bijna evenveel als wat de Spaanse staat tot 2013 heeft bezuinigd op volksgezondheid en onderwijs', aldus het commentaar van hoogleraar en bankenspecialist Robert Tornabell. Het verlies komt volgens Tornabell als een verrassing. Door het afstoten van een pakket van 6,4 miljard euro aan slechte hypotheken was de verwachting eerder dat Catalunya Banc aanzienlijk meer zou opbrengen.

De verliezen roepen opnieuw vragen op over de werkelijke kosten van de Spaanse huizencrisis. De vrees is dat de Spaanse bankensector nog steeds voor grote bedragen aan overgewaardeerde activa op de balansen hebben staan.

De Spaanse staat heeft al 108 miljard euro moeten bijdragen aan de verliezen van banken na het uiteenspatten van de Spaanse huizenbel. Dat is veel meer dan de lening van 40 miljard die Spanje van de Europese Unie kreeg om zijn banksector van de ondergang te redden. Volgens minister van Economische Zaken en Financiën Luis de Guindos zou deze lening, 4 procent van het bruto binnenlands product (bbp), meer dan genoeg zijn om de problemen op te lossen. De totale saneringsoperatie heeft de Spaanse belastingbetaler inmiddels bijna 11 procent van het bbp gekost, aldus Tornabell. De regering-Rajoy bezwoor bij het begin van de reddingsoperatie evenwel dat de uiteindelijke verkoop van de genationaliseerde probleembanken de rekening voor de staat niet verder zou doen oplopen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden