Spaanse knoflooksoep

Pay-Uun Hiu


Ingrediënten

6 teentjes knoflook
een stokbrood
4 eetl. olijfolie
1 theel. paprikapoeder
bouillon
2 eieren


Het hoogtepunt van romantiek van een fietsvakantie voor twee is natuurlijk niet de top van de Mont Aigoual zelf, maar het potje eten dat je daarna op een camping in de buurt kookt. Moe en voldaan, de klim nog in je benen en de suizende wind van de afdaling in je oren. Is de camping gevonden en staat de tent, dan wordt het tijd de fietstassen te inspecteren op wat eetbaars.

Er zijn mensen die zelfs voor dit soort momenten, het campingkoken, volkomen overbodige boekjes weten te schrijven. Het Campinglife Kookboek van Strengholt in samenwerking met RTL 4 is er zo een.

Je vraagt je af wie er wat aan heeft. De backpacker en de rondtrekkende fietser kunnen zich het gewicht van die 150 gram aan fantasieloze recepten beter besparen. En gezien de opmerkingen over koelkasten en elektrische barbecues behoren zij ook niet echt tot de doelgroep.

Zelfs de klassieke rijstkook-slaapzaktip staat er niet in (breng 's ochtends rijst aan de kook, vouw een handdoek en een slaapzak om de pan en zet 'm in de tent, ga iets leuks doen, 's avonds is de rijst klaar).

De schrijfstijl en de culinaire smaak in het boekje wijzen nog het meest in de richting van jongeren die voor het eerst alleen op vakantie gaan en inderdaad wel zo'n elementair receptengidsje zouden kunnen gebruiken. Alleen blijkt deze doelgroep het merendeel van de benodigde calorieën door middel van alcohol te nuttigen, dus die heeft er toch niks aan.

Maar bovenal: vakantie-eten is pas echt vakantie zonder voorschriften en gulden kookregels. Kijk wat je onderweg tegen komt, koop wat je lekker lijkt en maak je verder niet druk. Na een dag ploeteren in de hitte met fiets of rugzak en na een welverdiend glas goedgeschudde lauwe wijn ben je heus geen fijnproever meer.


Bereidingswijze

Dan toch één tip uit het Campinglife Kookboek. Gooi het stokbrood van de vorige dag niet weg, maar maak er Spaanse knoflooksoep van.

Snijd de knoflookteentjes in dunne plakjes. Snijd het brood in kleine stukjes. Verwarm de olijfolie in de pan en bak de knoflook bruin. Bak de stukjes brood mee. Voeg het paprikapoeder toe en meng met het brood. Voeg de bouillon toe, laat nog een tijdje koken (een half uur, zeggen ze, maar daar moet je net de brander en het gas voor hebben). Klop de eieren los en roer ze door de soep.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden