Spaanse jongen gedood bij aanslag Egypte

CARO Een 13-jarige Spaanse jongen is vrijdag gedood toen vier onbekenden in zuid-Egypte het vuur openden op een bus met twaalf Spaanse toeristen....

AFP; REUTER; AP

AFP, Reuter, AP

De politie vermoedt dat de aanslag het werk is van fundamentalistische moslims, die hiermee het toerisme schade willen toebrengen. Er zouden aanwijzingen zijn voor de betrokkenheid van de Gama'a alIslamiya, een beweging van militante fundamentalisten die achter eerdere aanslagen zat.

De laatste maanden was het relatief rustig in Egypte, na een tweeënhalf jaar durende golf van aanslagen, ondermeerop toeristen, die deze tak van industrie goeddeels lamlegde.

Door de toeristenindustrie in Egypte schade toe te brengen willende fundamentalisten de positie van de regering-Mubarak verzwakken, om uiteindelijk een fundamentalistische staat te kunnen stichten.

Egyptische functionarissen hadden eerder gezegd te hopen dat de bevolkingsconferentie van de Verenigde Naties, die op 5 september in Caïro zal beginnen en waaraan ongeveer 15 duizend buitenlanders zullen deelnemen, het imago van Egypte als toeristenland weer wat zal opvijzelen.

De fundamentalistische groeperingen in Egypte hebben zich fel tegen het houden van de conferentie verklaard. Zij hebben vorig jaar aangekondigd de conferentie desnoods met geweld te zullen verhinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden