Recept

Spaanse hutspot

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Spaanse hutspot (hoofdgerecht voor 4 personen).

Beeld Studio V

Hutspot dan maar, morgenavond? Mijn reden heb ik zojuist uitgelezen: het kleine, fijne werk van Jacques Meerman, Kleine geschiedenis van de hutspot (Ambo-Anthos, euro 14,99), waarin de schrijver op zijn vertrouwde manier aan het speuren slaat naar de origines van ons eten.

U hebt uiteraard net als ik allemaal zijn Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken stukgelezen, dus is dit verse werkje een welkome troost tijdens de komende najaarsavonden. Meerman houdt van puzzelen. Van spitten, van graven, van wroeten. Goed beschouwd is dit een whodunit, waarbij we aan de hand van oude recepten in de geschiedenis afdalen op zoek naar de verantwoordelijken voor onze stamp met klapstuk. Op goed-historische wijze komt er geen sluitend antwoord, maar de zoektocht is fascinerend genoeg. Arabieren, Spanjaarden en Hollanders komen voorbij, net als wortelen, uien, pastinaken en rundvlees. Dat onze hutspot niet die van het Leids Ontzet op 3 oktober 1574 was, is zo langzamerhand bekend, maar wat er toen dan wel in de ketel zat?

Het boek bevat een aantal recepten, variaties op het thema, door een jury uit inzendingen geselecteerd. Ik koos dat van Annemieke Wetting uit, jawel, Leiden, voor wat zij Spaanse hutspot noemt. Het bevat geen knoflook, wat me verbaasde, maar lekker was het beslist. Zeker toen ik er nog gul olijfolie aan toevoegde en het recept wat aanpaste (toch wat knoflook).

Beeld Studio V

Bereiding

Braad een dag tevoren het vlees aan in een paar eetlepels olijfolie en boter. Voeg na bruining de rode wijn en bouillon toe, sluit de pan en laat op zeer laag vuur zacht worden in een uur of 4.

Kook de aardappels gaar in water met zout. Fruit de uien in een sliert olijfolie glazig, doe de knoflook, wortelen en het laurierblad erbij en bak 4 minuten mee. Schenk de witte wijn in de pan, voeg zout toe en sluit de pan. Smoor 10 minuten of iets langer, tot beetgaar. Stamp dan de aardappels grof door de wortel en ui. Gebruik wat jus om het smeuïg te maken, en ik deed er nog flink olijfolie bij. Wetting voegt een lepel sambal toe, maar dat vond ik veel. En ze serveert 's anderendaags, na opwarming. Een uitstekende suggestie.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

600 g klapstuk
1 eetl. boter
flink wat olijfolie
125 ml rode wijn
300 ml bouillon
1,5 kg aardappelen
500 g grof gesneden ui
2 tenen knoflook, gehakt
800 g grof gesneden wortel
1 laurierblad
125 ml witte wijn
wat sambal of andere pittigheid

Beeld Onno Kleyn
Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden