Spaanse en Portugese economieën lijden ook onder Franse acties

MADRID De acties van de Franse vrachtwagenschauffeurs beginnen ernstige gevolgen te krijgen voor de economie in Spanje en Portugal. Met name de autofabrikanten in beide landen dreigen vandaag hun produktielijnen te moeten stopzetten vanwege het gebrek aan onderdelen....

CEES ZOON

Van onze correspondent

Cees Zoon

De directie van Auto-Europa, de belangrijkste assemblagefabriek van Portugal, vreest dat de produktie vandaag zal stilvallen. Het bedrijf, waar Ford, Volkswagen en Seat geassembleerd worden, is voor zijn aanvoer volledig afhankelijk van de Franse wegen.

Een deel van de onderdelen werd de laatste dagen aangevoerd per vliegtuig, maar dat is niet afdoende. De Opel-fabriek in Azambuja zal eveneens vandaag of morgen moeten worden stilgelegd. De Portugese bedrijven hebben doorgaans een voorraad voor één week.

Hetzelfde beeld laat de auto-industrie in Spanje zien, waar de meeste fabrieken onderdeel zijn van de Franse moederbedrijven. Citroën in Vigo, Renault in Valldolid en Peugeot in Madrid zijn in de problemen geraakt door het uitblijven van voorraden. Maar ook Seat, Opel en Ford kunnen niet veel langer de Franse blokkades verdragen. Spanje en Portugal zijn voor hun im- en export in Europa vrijwel geheel aangewezen op de Franse routes. Naar schatting tweeduizend Portugese trucks zitten vast in Frankrijk, de helft van alle wagens die gemiddeld in Europa onderweg zijn.

In Spanje is bovendien de groente- en fruitsector zwaar getroffen. Alleen al twaalfhonderd vrachtwagens uit de regio Murcia zitten ergens in Frankrijk vast. De helft daarvan heeft een lading die snel bij de afnemer terecht moet komen omdat zij aan bederf onderhevig is. Deze tijd van het jaar is een hoogtepunt in hun export, omdat zij produkten kunnen leveren die in dit jaargetij elders in Europa niet van het land komen.

De president van de deelstaat Murcia sprak de vrees uit dat de Verenigde Staten van de situatie gebruik zullen maken om de Europese markten open te breken voor hun tuinbouwprodukten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden