NIEUWSGevolgen coronavirus

Spaanse economie gaat in ‘winterslaap’ na recordaantal sterfgevallen

De Ramblas in het centrum van Barcelona is leeg door de lockdown in Spanje.
 Beeld EPA
De Ramblas in het centrum van Barcelona is leeg door de lockdown in Spanje.Beeld EPA

De Spaanse lockdown wordt nog strenger. Nu het aantal zieken en doden blijft oplopen, is het volgens premier Sánchez noodzakelijk de economie goeddeels tot stilstand te brengen. Alleen voor ‘essentiële beroepen’ en boodschappen mogen de Spanjaarden vanaf maandag hun huizen nog uit.

Maartje Bakker

De aanscherping van de regels komt op het moment dat er in Spanje een record aan sterfgevallen is door coronabesmetting: 838 in de laatste 24 uur. De Spaanse lockdown is al twee weken gaande, maar ook het aantal ziekenhuisopnamen blijft maar stijgen, tot 43.397 zondag. In zes van de zeventien regio’s zijn de intensive cares maximaal bezet. Dat geldt onder meer voor dichtbevolkte gebieden als Madrid en Catalonië.

Het dwingt de regering van Pedro Sánchez ertoe de quarantaineregels verder aan te scherpen, iets waar politieke partijen van links tot rechts al een week op aandringen. ‘Het virus beukt op ons in met nietsontziend geweld’, verklaarde Sánchez zijn beslissing zaterdag tijdens een persconferentie. ‘Dit is niet het moment om te verslappen, maar om de strijd op te voeren.’ De premier spreekt van een ‘winterslaap van de economie’.

In dit dossier leest u de laatste ontwikkelingen en alles wat u verder moet weten over het coronavirus.

Allemaal samenwerken

Sánchez ging uitgebreid in op de terughoudendheid van met name Nederland om Zuid-Europese landen financieel te helpen. Hij benadrukte dat Spanje het virus niet over zichzelf heeft afgeroepen, net zomin als enig ander Europees land. ‘Het antwoord hierop kan niet nationaal zijn, het moet Europees zijn. We moeten allemaal samenwerken, of we nu Nederlanders, Spanjaarden of Duitsers zijn.’

De minister van Buitenlandse Zaken, Arantxa González, wees Nederland vrijdag al terecht. ‘We zitten in hetzelfde Europese schuitje’, twitterde ze naar de Nederlandse minister Wopke Hoekstra. ‘We zijn tegen een ijsberg aan gevaren. Allemaal lopen we dezelfde risico’s. Er is geen tijd voor discussies over wie passagiers in de eerste of de tweede klasse zijn.’

Spanje is voorstander van de uitgifte van Europese obligaties, ‘eurobonds’, zodat het risico van de extra uitgaven die worden gedaan om de coronacrisis te beteugelen gezamenlijk wordt gedragen. Sánchez pleit daarnaast voor een nieuw ‘Marshallplan’. Zijn idee is de economie een krachtige herstart te geven door meer geld uit te geven in Europees verband als de epidemie voorbij is.

Door alleen verplaatsingen voor essentieel werk toe te staan, volgt Spanje het voorbeeld van Italië – en krijgt de economie opnieuw een opdoffer. Onder de onmisbare sectoren worden onder meer de landbouw, de voedselindustrie, de gezondheidszorg en de media gerekend. Ook het vervoer ten bate van die bedrijfstakken blijft toegestaan.

Een man draagt een mondmasker en handschoenen om een krant te kopen in Pamplona. Beeld EPA
Een man draagt een mondmasker en handschoenen om een krant te kopen in Pamplona.Beeld EPA

Maar een belangrijke sector als de bouw zal stilvallen, evenals alle industrieën die niet voorzien in basisbehoeften. Anderzijds zijn er volgens de regering fabrieken die hun productie aanpassen: textielfabrieken die zich nu gaan toeleggen op het vervaardigen van mondkapjes, de alcoholindustrie die desinfecterende gel gaat maken, de auto-industrie die zich bezighoudt met beademingsapparatuur.

Werknemers in niet-essentiële beroepen hebben vanaf maandag verplicht vakantie. Hun salaris wordt doorbetaald, en ze moeten de dagen die ze nu niet werken later inhalen. De maatregel is in principe van kracht tot Paaszondag, de dag waarin Spanje hoopt als nooit tevoren de wederopstanding te vieren.

Lees meer over de gevolgen van het coronavirus

In de Madrileense bejaardenhuizen voltrekt zich een stille tragedie
Bij instellingen voor ouderen rijden lijkwagens af en aan, maar nieuws over hun opa of tante krijgen de bezorgde Spanjaarden nauwelijks. Door de corona-epidemie is het zorgpersoneel te druk om de telefoon op te nemen. Gelegenheid om afscheid te nemen is er al helemáál niet. ‘Dit is de grootste brandhaard van Madrid.’

Bijna heel Europa kiest voor de vergrendeling, elk land op zijn eigen manier
Europese landen hechten ook na decennia samenwerking sterk aan hun eigen aanpak. In de coronacrisis komt die in grote lijnen op hetzelfde neer: een lockdown. Al verschilt de uitvoering.

Mee met de handhavers: ‘Waarom ben je banger voor een boete dan voor het coronavirus?’
Sinds vorige week mogen politieagenten en boa’s boetes uitdelen aan mensen die zich niet aan de coronaregels houden. Op pad met de handhavers in Beverwijk: ‘Als dit nog een maand duurt, worden de mensen wanhopig.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden