Spaanse commissaris EU genoemd in schandaal

De Spaanse socialistische europarlementariërs eisen dat Europees commissaris Loyola de Palacio in Straatsburg tekst en uitleg komt geven over de grootscheepse fraude met Europese subsidies in de Spaanse landbouw....

Van onze correspondent Cees Zoon

De fraude vond plaats in de verbouw van vlas. Volgens de aanklager is er sprake van een 'stelselmatige fraude'. Grootgrondbezitters en de verwerkingsindustrie vervalsten samen de productiecijfers om zo de maximale subsidie van Brussel in de wacht te slepen. In het jaar 1998-99 keerde Brussel in totaal 135 miljoen gulden uit aan de sector.

Twee hoge ambtenaren van Landbouw traden begin dit jaar af toen hun betrokkenheid bij de fraude aan het licht was gekomen. De EU betaalde subsidie voor elke hectare vlas en in het jaar 1998-1999 bleek de opbrengst per hectare meer dan verdriedubbeld. Die verhoging was echter niet terug te vinden in het eindproduct van de verwerkingsbedrijven.

Oorzaak daarvan waren de ettelijke opzettelijke branden in de opslagplaatsen van die bedrijven. De betrokken ambtenaren waren eigenaren van de vlasgronden, terwijl de verwerkingsbedrijven op naam stonden van familieleden.

Eerder dit jaar stelde het Spaanse parlement een onderzoek in dat echter door toedoen van de Partido Popular van Loyola de Palacio op niets uitliep. De minister verklaarde er geen probleem mee te hebben dat ambtenaren die beslissen over subsidies ook hun eigen familieleden rijkelijk bedelen. Dat was hooguit 'esthetisch niet fraai'. Kort nadat het onderzoek was doodgebloed, werd De Palacio benoemd tot Europees commissaris voor Transport.

De socialisten eisen niet alleen dat Loyola de Palacio in het parlement in Straatsburg verschijnt, maar ook dat zij haar politieke verantwoordelijkheid voor de affaire neemt. Socialistenleider Rosa Diez herinnert eraan dat de commissaris tijdens haar 'examen' voor het Europees parlement verklaarde dat zij zou aftreden op het moment dat de fraude bewezen zou zijn. De officiële beschuldiging van het Spaanse OM is volgens Diez afdoende om die belofte gestand te doen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden