Spaanse arts tegen afschaffen ziekenzorg illegalen

Artsen en sympathisanten hebben zaterdag in het centrum van Madrid gedemonstreerd tegen de maatregel waardoor bijna een miljoen buitenlanders zonder werk of verblijfs-

VAN ONZE CORRESPONDENT STEVEN ADOLF

MADRID - papieren geen beroep meer mogen doen op de Spaanse ziekenzorg. Met de maatregel, die zaterdag inging, hoopt de regering van premier Rajoy 1,5 miljard euro te besparen.

Sommige Spaanse regio's en ook artsen in bepaalde ziekenhuizen hebben al aangekondigd de maatregel te zullen boycotten. De uitsluiting treft immigranten die vaak al jarenlang zonder verblijfsvergunning in Spanje werken als huishoudelijke hulp of straatverkoper. Maar ook immigranten die legaal in Spanje verblijven, maar door werkloosheid geen premies meer aan de sociale verzekeringen afdragen, worden door de maatregel getroffen.

Volgens de Spaanse afdeling van Artsen zonder Grenzen, die zaterdag mee demonstreerde, is het intrekken van de zorg onjuist en discriminerend. In het protest werden leuzen meegedragen als: 'Dit is geen bezuiniging maar xenofobie'.

Volgens de regering is de maatregel vooral bedoeld om het zogenoemde 'ziekenhuistoerisme' tegen te gaan van buitenlanders die speciaal naar Spanje komen voor gratis medische hulp. Zeker een half miljoen personen zou feitelijk niet in Spanje wonen, stelt de regering.

De maatregel leidde tot veel onduidelijkheid. De regering zegt dat cruciale diensten, zoals hulp in noodgevallen, hulp bij bevallingen en hulp aan minderjarigen wel beschikbaar is voor de immigranten. Maar het is onduidelijk hoe dit wordt vergoed. De regering liet bij monde van vicepremier Soraya Saénz de Santamaría weten dat de autonome regio's zelf moeten zien hoe ze een en ander financieren. Daarmee wordt een deel van het bezuinigingseffect bij de regiobesturen neergelegd.

Ongehoorzame regio's

Regio's die niet door de regeringspartij worden bestuurd, zoals Catalonië, Andalusië, Baskenland en Asturias, hebben de regering al laten weten de maatregel aan hun laars te lappen. Zij zullen ook niet-urgente medische hulp aan immigranten blijven verstrekken. Galicië, waar de conservatieve regeringspartij nog wel het bestuur levert maar waar in oktober vervroegde verkiezingen worden gehouden, geeft zijn illegale immigranten zes maanden de tijd om hun verzekering te regelen vanaf het moment dat ze medische hulp ontvangen.

Een andere woordvoerder van de regeringspartij heeft al gedreigd dat de regering zal ingrijpen bij ongehoorzame regio's indien deze geld ontvangen uit het speciale steunfonds dat van regeringswege is ingesteld.

Te midden van de chaos dreigt nu in Spanje een situatie te ontstaan waarin migranten zonder verzekering hun toevlucht zoeken in die regio's waar ze nog wel voor medische hulp terecht kunnen, zo is al gewaarschuwd in medische kring.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden