Spaanse ambtenaren reageren mat op stakingsparool bonden

De nationale staking van 24 uur van het overheidspersoneel in Spanje woensdag is minder algemeen geweest dan de vakbonden hadden verwacht....

Van onze correspondent

Cees Zoon

MADRID

'De situatie in het land is normaal', wist regeringswoordvoerder Rodríguez aan het eind van de middag te melden. Hij kwam met een ongewoon exact cijfer voor de deelname aan de staking: 18,7 procent van de ambtenaren was niet op het werk verschenen. De vakbonden waren even concreet, zij het dat hun cijfer het tegenovergestelde was. Precies 81,3 procent had aan de stakingsoproep gevolg gegeven. Dus de actie was een groot succes.

In alle grote steden gingen tienduizenden ambtenaren de straat op om te protesteren tegen het beleid van de regering Aznar. In Barcelona werden regeringsgebouwen bekogeld met eieren en sinaasappels. Een poging om met barricades het vliegveld van Barcelona af te sluiten, werd door de politie verijdeld.

De regering besloot vorige maand de salarissen van alle twee miljoen ambtenaren voor het jaar 1997 te bevriezen. De bezuiniging van ruim 2,5 miljard gulden die dit oplevert, zal worden gebruikt voor het terugdringen van het begrotingstekort, een noodzakelijke operatie met het oog op de toetreding van Spanje tot de Europese Monetaire Unie (EMU). Het heeft geleid tot het eerste grote sociale conflict van de conservatieve regering Aznar.

Volgens de vakbonden schendt de regering Aznar met de maatregel het eerder gesloten akkoord met haar socialistische voorganger, waarin een prijscompensatie werd gegarandeerd. De bonden menen dat Aznar de ambtenaren op deze manier misbruikt. Minister Rajoy van Openbaar Bestuur benadrukte woensdag nog eens dat de regering bereid is verder te praten met de bonden, maar dat over de bevriezing van de salarissen niet valt te onderhandelen. De bonden spraken van een waarschuwingsactie: als de regering niet inbindt zullen zij in januari een staking voor onbepaalde tijd beginnen.

Ziekenhuizen, scholen, posterijen, publieke omroepen en vliegvelden waren het doelwit van de acties van woensdag. Hoewel de dienstverlening minder was, leidden de stakingen nergens tot chaos. Vooral de actiebereidheid van de luchtverkeersleiders bleek gering. Het vliegveld Barajas van Madrid kon daardoor weer voorzichtig op gang komen. Dinsdag was bij graafwerkzaamheden de totale elektriciteitsvoorziening van Barajas doorgesneden. Het vliegveld was vijf uur lang gesloten, waardoor 300 vluchten moesten worden geannuleerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.