Spaans voetbal staat op instorten

Het Spaanse voetbal staat aan de rand van een faillissement. Bijna 80 procent van de clubs in de eerste en tweede divisie blijft in gebreke bij het betalen van de salarissen van de spelers, die bij elkaar al 45 miljoen euro tegoed hebben....

De spelers van verschillende clubs in de tweede divisie dreigen in staking te gaan als zij hun geld niet snel ontvangen. De selectie van UD Las Palmas weigerde dinsdag al te trainen. Voorzitter Tomás van de Spaanse bond waarschuwde de spelers dat zij met hun dreigementen de situatie alleen maar verergeren. Tomás stelt dat er slechts één oplossing is voor het probleem: het afsluiten van een nieuw televisiecontract.

Het ernstigst is de situatie bij de clubs in de tweede divisie. De spelers van Compostela hebben dit hele seizoen nog geen cent ontvangen. Oviedo betaalt sinds januari niet meer en de spelers van Sporting Gijon hebben ontdekt dat de cheques die de club hen verstrekt, ongedekt zijn. Maar ook een club als Atletico Madrid, dat Kiki Musampa wil aantrekken, blijkt al maanden geen salarissen te hebben uitbetaald.

De reglementen van de bond bepalen dat clubs die niet aan hun salarisverplichtingen voldoen, bestraft worden met degradatie. Voorzitter Tomás gaf toe te verwachten dat aan het eind van het seizoen zeker twee of drie clubs zullen worden teruggezet. Maar het lijkt onwaarschijnlijk dat de talrijke andere wanbetalers voor de uiterste datum van 31 juli over de brug kunnen komen. 'Het Spaanse voetbal staat op het punt volledig in te storten', aldus Gerardo González van de spelersvakbond AFE.

De hoofdoorzaken van de liquiditeitsproblemen zijn het instorten van de nationale en internationale transfermarkt en het ontbreken van televisiecontracten. Spelersbond noch voetbalbond wijst op de exorbitante salarissen van de spelers, die zelfs in de tweede divisie tot in de miljoenen netto per jaar kunnen oplopen. Ook over het wanbeleid bij clubs wordt niet gepraat, terwijl bijvoorbeeld Barcelona onder leiding van ex-voorzitter Gaspart van een rijke tot een noodlijdende club werd.

Dat een nieuwe overeenkomst met de tv zaligmakend is, valt te betwijfelen. Het laatste grote tv-contract, dat de bond in 1998 afsloot, leverde 216 miljoen euro per jaar op. Alleen Real Madrid, Barcelona en Atletico Madrid hebben op dit moment televisiecontracten, die echter niet meer dan 120 miljoen per jaar opbrengen. De schulden van de clubs in de twee hoogste klassen bedragen nu 1,625 miljoen euro en zullen op 31 juli rond de 2 miljard liggen.

De voetbalbond heeft de Spaanse regering gevraagd acute maatregelen te nemen om de instorting van het profvoetbal te voorkomen. De bond wil kwijtschelding van belastingschulden , meer mogelijkheden voor het ontslaan van spelers, betaling voor het afstaan van internationals aan het Spaanse elftal, en tien procent van de opbrengst van de toto. De bond oppert bovendien om kranten te laten betalen voor het plaatsen van wedstrijdverslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden