Spaans trio van Rabo weet wat opofferen is

Nu de wegen omhoog gaan, ligt het succes van Rabo toch ook in handen van Juanma Garate, Carlos Barredo en Luis Léon Sanchez.

Met algemeen directeur Harold Knebel gaat het muy bien. Trainer Louis Delahaye? Tranquilo, gracias. En ook ploegleider Adri van Houwelingen kan zich tegenwoordig als het moet verstaanbaar maken in het Spaans.

Na het Nederlands en Engels rukt de derde taal op bij de Rabobank-wielerploeg. Knebel, Delahaye en Van Houwelingen sloten zich vrijwillig op bij de nonnen in Vught om Spaans te leren. Het is een gebaar naar drie van hun Tourrenners toe, bedoeld om wederzijds begrip te kweken.

Bij de ploeg koesteren ze hun Spaanse smaldeel meer dan ooit tevoren. Juanma Garate, Carlos Barredo en Luis Léon Sanchez worden vanaf vandaag geacht van grote waarde te zijn in de Ronde van Frankrijk. Ze zijn degenen die Robert Gesink op sleeptouw moeten nemen.

In de Tour voelen ze zich op hun plaats. Garate slaagde vorig jaar met vlag en wimpel als luitenant van Denis Mentsjov, die Rabobank de derde plaats in de ronde bezorgde. Barredo stond bij het Belgische QuickStep bekend om zijn lange ontsnappingen. En Sanchez slaagde er, in het shirt van Caisse d'Epargne, zelfs in een Touretappe te winnen.

Hun rol is een jaar later anders geworden. Barredo en Sanchez werden gevraagd naar Rabobank te komen om in de Tour Gesink bij te staan. Eigen ambities zijn ze deze weken vergeten. Het gaat zonder al te veel moeite. Want als er een soort renner is die zichzelf kan wegcijferen zonder erover te klagen, dan is het volgens Erik Breukink de Spanjaard wel.

Ze zijn opofferingsgezind en stellen geen eisen, zegt de technisch directeur van de ploeg. Zijn kopman was er volgens hem al snel achter: 'Dit zijn gouden knechten, dat weet Robert ook. Met deze jongens kun je de koers winnen.'

Contador nam van Astana ook naar Saxo Bank zijn drie vertrouwelingen Hernandez, Navarro en Noval mee. Wiggins wordt bijgestaan door een Colombiaan en twee Spanjaarden. En in de ploeg van RadioShack zijn de gevolgen van het tijdperk-Armstrong nog altijd zichtbaar. Ook de Amerikaan liet zich graag door renners omringen met het Spaans als moedertaal.

Bij Rabobank denken ze er net zo over. De Spaanstalige kern is, sinds de komst van Oscar Freire in 2003, altijd in tact gebleven. Flecha, Horrillo, de Colombiaan Ardila of de Rus Mentsjov die beter Spaans sprak dan Engels: ze zijn verdwenen, maar hun opvolgers werden gauw gevonden.

Het is toevallig en tegelijk ook weer niet, aldus directeur Knebel. Een economisch motief is elk geval niet in het spel, zegt hij snel. Als de Rabobank ergens voet aan de grond hoopt te krijgen, dan is dat niet in Spanje. En als dat wel zo zou zijn, betekent dat niet dat er een paar Spaanse renners worden aangetrokken.

Het zou kortzichtig zijn, vindt Breukink die door zijn verleden bij ONCE als de vraagbaak voor de Spaanstalige renners is gaan gelden. Hij wijst op Freire en Mentsjov. De een werd gekocht omdat hij al twee keer wereldkampioen was geworden. Met de ander hoopte de ploeg eindelijk de Tour te kunnen winnen.

Wie bovendien op zoek is naar renners die in de bergen capabel zijn hun kopman lange tijd te omringen, komt volgens Breukink al snel in Spanje uit. De keus uit Zuid-Europa is beperkt. 'Italianen willen hun hele familie meenemen als ze naar een andere ploeg gaan en daaraan doen we niet. En Fransen zijn niet gek op het buitenland. Dan blijven de Spanjaarden algauw over.'

Omgekeerd staat de Nederlandse ploeg bekend als een goede manier om als Spanjaard met de Noord-Europese wielermores kennis te maken. De verschillen zijn aanzienlijk. Garate en Barredo doorliepen de leerschool al bij QuickStep. Voor hen was de stap naar Rabobank een koud kunstje.

Sanchez had aanzienlijk meer moeite om zijn draai binnen de ploeg te vinden. In eigen land was hij bij Caisse d'Epargne gewend dat manager Unzué zijn renners op de huid zat en hen opdroeg wat ze moesten doen. Bij Rabobank laten ze hem vooral zijn eigen gang gaan.

Horrillo vergelijkt de hiërarchie in de doorsnee Spaanse ploeg met een piramide: het management is de top, daaronder komt de ploegleiding, dan de rest van het personeel en als allerlaatste mogen de renners hun zegje doen. 'Een ploeg als Rabobank is veel meer een vierkant. Daar staat iedereen met iedereen in contact. Als renner kun je gewoon wat aan de mecanicien vragen!'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden