Spaans onderonsje op middenafstand

Ooit regeerden de Britten op de middenafstand, maar onvergetelijke duels als tussen Sebastian Coe en Steve Ovett zijn historie. Wat Europa nog te vertellen heeft, komt uit Spanje....

Van onze verslaggever

HELSINKI

Gisteren begroette hij zijn eerste Europese titel als ware het een triomf van Olympische orde. Aandoenlijk was het bijna hoe hij zijn landgenoot Manuel Pancaorbo, die het Spaanse succes met zilver completeerde, bij de hulde betrok. Hoewel Pancorbo al 28 is, had hij nog nooit iets te vieren. Dus Cacho moest hem aan de hand nemen, hem de weg wijzen naar de fotografen en hem een nationale vlag in de hand drukken.

De twee liepen een uitgekiende race, maar mochten ook de oude Gennaro di Napoli erkentelijk zijn. De 36-jarige Italiaan beschouwde vanwege zijn zwakke eindspurt kennelijk als beste strategie de ongebreidelde aanval. Niks geen taktische race, Di Napoli wilde van kop af winnen.

Maar dat is hooguit nog een enkele Afrikaan gegund. Hij capituleerde uiteindelijk dan ook, maar bracht wel de Spanjaarden terstond in ideale positie. Nog even probeerde de Ier Niall Bruton zich tussen de leiders te mengen, maar ook hij werd gemakkelijk afgeschud en het was ten slotte de Kroaat Branko Zorko die zichzelf mocht vergasten op het brons.

Cacho was ooit een getalenteerd voetballer, maar werd in 1992 Spaans volksheld als loper. Het was een van de grootste sensaties van het Olympisch atletiektoernooi dat hij de gehele wereldelite wist te verschalken. Maar hij had zich dan ook drie jaar in afzondering voorbereid op de Spelen in eigen land. Vorig jaar bij de WK werd hij achter Nourredine Morceli twee en hij zal de Noordafrikaan altijd dankbaar blijven voor diens blessure in 1992. Cacho liet gisteren met zijn vreemde verbeten stijl opnieuw zien dat de roem in eigen land hem niet als heeft aangetast.

Ook in twee andere finales kreeg Europa nieuwe kampioenen. De 23jarige Steinar Hoen accentueerde de Noorse atletiekopmars door na lange strijd het hoogspringen te winnen.

Hij kreeg niet op de tweede, maar op de vierde plaats gezelschap van een landgenoot: Hakon Saernblom. De tweede vertoonden zich internationaal eigenlijk pas voor het eerst bij de laatste EK indoor, waar ze respectievelijk vierde en zesde werden. Hoen bracht deze zomer het Noors record op 2.35, de hoogte die gisteren bleek te volstaan, toen de Pool Partyka en de Brit Steve Smith afhaakten.

Smith was de kleinste van het trio, maar compenseerde zijn gebrek aan lengte met een onwaarschijnlijke dynamiek boven de lat, waarbij hij zijn lichaam telkens nog eens een extra slinger gaf.

Geheel in Bulgaarse traditie werd de 100 meter horden voor vrouwen een prooi voor Svetla Dimitrova, niet dus voor Jordanka Donkova, de wereldrecordhoudster die in de halve finale het 'vals alarm' niet hoorde en een race te veel liep. Ook de snelste dit seizoen, de Russin Resjetnikova greep mis, door een buitengewoon slechte start.

Geheel volgens verwachting verzamelde de Duitse wereldkampioene Sabine Braun de meeste punten op de zevenkamp. Ofschoon dat heel anders was gelopen, als de Russin Moskaletsa zich niet bij het speerwerpen had geblesseerd, waardoor ze de spies nauwelijks weg kreeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden