Spaans gehakketak over blauwe rugzak

De nasleep van de aanslagen van 11/3 in Madrid krijgt steeds meer trekken van een soap. Slachtoffers en nabestaanden lagen al met elkaar overhoop....

Van onze verslaggever Iñaki Oñorbe Genovesi

Niet zo maar een blauwe rugzak, maar de beroemde rugzak die agentenvlak na de explosies op het treinstation van El Pozo vonden, de blauwe taswaarin bomexperts een dag na 11/3 op het politiebureau van Vallecas eenniet-ontplofte kneedbom en een mobiele telefoon aantroffen.

Dit mobieltje bleek voor de politie de sleutel in het onderzoek naarde daders van de aanslagen op de vier forenzentreinen die aan 191 mensenhet leven kostten en ruim 1500 anderen verwondden. De gevonden mobieletelefoon leidde niet alleen naar de belwinkel van hoofdverdachte JamalZougam, maar ook naar het huis in Morata de Tajuña waar demoslimextremisten de bommen in elkaar hadden geknutseld. En niet minderbelangrijk: naar het telefoonnummer van Carmen María Toro Castro, die deeluitmaakte van de groep Spanjaarden die de explosieven had gestolen en voor7000 euro en wat drugs aan de extremisten had verkocht.

Maar volgens de conservatieve krant El Mundo heeft de inspecteur diedestijds was belast met de bewaking van de blauwe rugzak deze vooronderzoeksrechter Del Olmo niet herkend. Volgens de inspecteur was derugzak die hij op 12 maart 2004 zag van een ander formaat en een anderekleur blauw. Conclusie van El Mundo: de rugzak is nep en is opzettelijkbij het bewijsmateriaal gelegd om een complot van moslims, de Baskischeafscheidingsbeweging ETA, de geheime diensten van Marokko en Spanje en desocialistische partij te verbergen.

Mariano Rajoy, leider van de centrum-rechtse Partido Popular, gaat nogverder. Als het verhaal van de blauwe rugzak niet deugt, klopt het heleonderzoek naar de aanslagen niet, en is volgens hem bewezen dat desocialistische regering-Zapatero de ware toedracht van 11/3 onder de pethoudt. Rajoy en zijn PP roepen het al twee jaar: Zapatero heeft deaanslagen misbruikt om aan de macht te komen. Zapatero beschuldigt op zijnbeurt de PP ervan met leugens de verkiezingen van 14 maart 2004 te hebbenwillen manipuleren.

Intussen heeft in de jongste politieke woordenstrijd onderzoeksrechterDel Olmo stukken openbaar gemaakt om aan te tonen dat de blauwe rugzakaltijd is bewaakt. Maar daarmee is de verwarring alleen maar toegenomen.

Er blijkt namelijk sprake van een tweede blauwe rugzak. En die is weldegelijk door politieagenten gekocht, voor onderzoek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden