Spaans bod luidt einde in van zelfstandig HBG

Na een roerig jaar heeft HBG een nieuwe bruidegom gevonden in de Spaanse bouwer Dragados. De combinatie ziet goede kansen om de winst op te schroeven, aandeelhouders willen vooral snel verkopen....

Van onze verslaggevers Douwe Douwes Xander van Uffelen

Het bod van Dragados op de Hollandsche Betongroep komt na een van de roerigste jaren in de geschiedenis van HBG. Met succes sloeg het bouw- en baggerconcern overnamepogingen af. Harde verwijten van aandeelhouders, beledigde bouwers en baggeraars en een berisping van de ondernemingskamer waren het gevolg.

In het voorjaar van 2001 meldde baggeraar Boskalis zich voor de tweede keer in korte tijd bij Reigersman om over een overname van HBG's lucratieve baggerpoot te praten. Dit keer had Boskalis een partner meegenomen: bouwer Heijmans uit Den Bosch zou de bouwactiviteiten kopen.

Reigersman had geen interesse. De bedrijfscultuur van HBG zou niet bij die van Boskalis en Heijmans passen. Bovendien was het bod van het gelegenheidsduo - te voldoen in contanten en aandelen Heijmans - in de ogen van de HBG-top 'volstrekt onvoldoende'. Dat bod was ongeveer gelijkwaardig aan wat de Spanjaarden nu bieden, zij het dat Dragados cash betaalt.

De baggeroorlog was begonnen. Een aantal aandeelhouders, onder wie W. Burgers van zakenbank Kempen en P. de Vries van de beleggersclub VEB, daagden HBG voor de rechter. Zij verweten HBG het bod van Boskalis en Heijmans niet serieus genoeg te overwegen. 'Niets van aan', concludeerden zeggenschapsexperts J. Peters en P. Moerland in opdracht van de Ondernemingskamer. HBG had in hun ogen niets fout gedaan.

Reigersman had intussen in een onverwachte actie toenadering gezocht tot Ballast Nedam, de derde baggeraar van Nederland. Een nieuwe joint venture - Ballast HAM Dredging - moest voor eens en voor altijd aartsvijand Boskalis buiten de deur houden.

Tegen deze achtergrond meldt zich nu het Spaanse Dragados. De overname op zich is geen verrassing. Met een marktwaarde van amper vier keer de verwachte winst is de Rijswijkse bouwer en baggeraar een van de goedkoopste aandelen op de Amsterdamse effectenbeurs.

Maar dat een Spaans bedrijf met HBG aan de haal gaat komt voor betrokkenen wel degelijk als een verrassing.

Dragados, in omzet ongeveer even groot als HBG, heeft een vier maal hogere beurswaarde. Volgens F. Guttierrez de Vera, de financieel directeur van Dragados, kan het bedrijf de 756 miljoen euro voor HBG zonder moeite ophoesten.

Dragados heeft de afgelopen jaren stevig geprofiteerd van structuurgelden die de Europese Unie aan Spanje heeft gegeven. 'Jullie Nederlanders betalen voor een deel onze overname van HBG', zei Gutierrez de Vera gisteren lachend.

Bouwen is de kernactiviteit van Dragodos, maar het palet van het bedrijf is breder. Het exploiteert tolwegen en vliegvelden, en is actief in onder meer containeropslag, concessies en afvalverwerking. Reigersman toonde zich dinsdag enthousiast over plannen om ook op de geografische markten van HBG - Benelux, Duitsland, Engeland, Ierland en Amerika - dit soort zaken te ondernemen.

Guttierez de Vera is ingenomen met HBG. Ook hij ziet grote mogelijkheden in de combinatie. Zelfs de parlementaire enquête naar de bouwfraude vreest hij niet: 'We hopen er het beste van.'

Het lijkt er op dat de aandeelhouders van HBG de buik vol hebben van alle commotie rond het aandeel. 'Nooit meer naar Rijswijk', verwoordt A. Otto van Delta Lloyd de stemming. Zelfs als Heijmans nog een hoger bod uit de hoge hoed weet te toveren, verdwijnt HBG, na honderd jaar, als grootste zelfstandige bouwer van Nederland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden