SP ziet voorlopig niets in linkse blokvorming

DEN HAAG - De SP ziet vooralsnog niets in programmatische linkse samenwerking met PvdA, SP en D66. De vorming van een breed links politiek front in de aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Eerste Kamer heeft daardoor weinig kans.


Partijleider Emile Roemer zegt weliswaar 'de strijd tegen het kabinet' te delen, maar vindt het te vroeg om met GroenLinks en de PvdA gezamenlijke programmapunten te maken. De SP is ook niet betrokken bij het overleg daarover en heeft daarvoor geen uitnodiging ontvangen van PvdA en GroenLinks.


Roemer zegt ook niet goed te begrijpen wat zij precies willen: 'Wat GroenLinks en de PvdA achter de schermen met elkaar bespreken moeten zij zelf weten, maar ga nou geen gekke dingen roepen in de media. Praatclubjes hebben we al heel veel gehad. Dat heeft niet zo veel zin nu. Het is van groter belang dat we elkaar blijven vinden in de strijd tegen het kabinet. Dat gaat steeds beter rond het dagelijks werk in de Tweede Kamer. Maar een lijst met gezamenlijke programmapunten, dat is een heel ander verhaal.'


Roemer reageerde maandag op uitlatingen van de nieuwe GroenLinks-leider Jolande Sap en PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen. Die willen de handen ineen slaan in de campagne voor de komende verkiezingen. In maart zijn in alle provincies verkiezingen voor de Provinciale Staten. De nieuwgekozen statenleden kiezen enkele maanden later de nieuwe Eerste Kamer. Daarin heeft de regeringscoalitie van VVD, CDA en PVV nu geen meerderheid.


PvdA en GroenLinks hopen dat zo te houden en denken sterker te staan als links één front vormt. Ze werken aan lijstverbindingen in vrijwel alle provincies en hopen in januari een lijst met vijf of tien gezamenlijke doelstellingen te presenteren aan de kiezers.


'Zodat de coalitie van VVD, CDA en PVV geen lang leven meer is beschoren', aldus Sap. Ploumen vult aan: 'We hebben nu een zware verantwoordelijkheid om een alternatief tegenover het rechtse kabinet te zetten. Dat moet lukken in vijf of tien punten. Daarover gaan we binnenkort aan tafel, in elk geval met GroenLinks.'


Hoewel D66-leider Pechtold liever wat afstand bewaart, hoopt Sap hem de komende weken nog over te halen toch aan te schuiven. De SP vindt het daarvoor hoe dan ook te vroeg en houdt de boot bij voorbaat af.


'Bij de statenverkiezingen is dit sowieso lastig vanuit Den Haag te coördineren', aldus Roemer. 'De mensen in de provincies zijn nu aan zet. Programmatische samenwerking zou pas zin hebben rond de volgende Tweede-Kamerverkiezingen. Tot die tijd hoop ik vooral dat we elkaar blijven vinden in de strijd tegen het kabinet. Waar we samen kunnen optrekken, zullen we dat doen.'


Serieuze pogingen tot samenwerking op links stranden al jaren. Voor de Tweede-Kamerverkiezingen van 2006 spraken Wouter Bos (PvdA), Femke Halsema (GroenLinks) en Jan Marijnissen (SP) wel de wens uit, maar slaagden zij er uiteindelijk niet in een afspraak te maken voor overleg.


Het meest vergaande voorbeeld van inhoudelijke samenwerking dateert uit 1972, toen PvdA, D66 en de toenmalige PPR (in 1990 opgegaan in GroenLinks) een lijstverbinding aangingen en een gemeenschappelijk programma presenteerden: Keerpunt '72. Daarna brokkelde de samenwerking langzaam maar zeker weer af.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden