'SP zal in de toekomst burgemeester leveren'

DEN HAAG - De Socialistische Partij gaat in de toekomst burgemeesters leveren. Dat zegt SP'er Tiny Kox, fractieleider voor de Eerste Kamer, vandaag in een gesprek met de Volkskrant. Tot op heden is er geen SP-burgemeester omdat de partij tegen de benoemde burgemeester is en daarom geen kandidaten aandraagt.

Tiny Kox, lijsttrekker van de SP in de Eerste Kamer. © anp Beeld
Tiny Kox, lijsttrekker van de SP in de Eerste Kamer. © anp

Nog steeds is staatsrechtelijk geen sprake van een gekozen burgemeester. Maar volgens Kox is in de praktijk het systeem wel degelijk veranderd. 'Tegenwoordig word je door een commissie uit de gemeenteraad uitgenodigd om te solliciteren. Zo kiest uiteindelijk de raad de burgemeester.'

Daarmee is volgens Kox 'het bezwaar van de SP om burgemeesters te leveren feitelijk verdwenen'.

Meer bestuurders

Kox vindt het ook passen bij 'de status' van de partij. De SP gaat wat hem betreft meer bestuurders leveren. Dus niet alleen wethouders, maar ook burgemeesters. Tiny Kox is halverwege de jaren zeventig lid geworden van de piepkleine SP. Maar niet met de gedachte dat de partij piepklein zou blijven.

Inmiddels is de SP flink gegroeid. Met 15 zetels in de Tweede Kamer en 11 in de Eerste Kamer. Ook leveren de socialisten wethouders. De volgende stap is volgens Kox regeren. De SP zet steeds meer stappen om de partij 'normaal' te maken.

In 2009 besloot de fractie in de Tweede Kamer zitting te nemen in de Kamercommissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, beter bekend als 'de commissie-stiekem'. De SP weigerde plaats te nemen in dat besloten overleg, omdat de partij het niet democratisch vond. Maar na lang wikken en wegen besloot de partij toch achter de gesloten deuren plaats te nemen. De socialisten, toen met 25 zetels de grootste partij in de oppositie, wilden 'verantwoordelijkheid' nemen.

Ceremonieel

Eerder namen de socialisten afstand van twee lang gekoesterde standpunten die voor de 'gevestigde' partijen een sta-in-de-weg waren. De SP wil niet langer het koningshuis afschaffen. Dat standpunt is verschoven naar een ceremonieel koningschap. Ook wil de SP niet langer dat Nederland uit de NAVO vertrekt. Wel pleiten de socialisten voor ingrijpende hervormingen van de NAVO.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden